Εξωτερική ωτίτιδα (αυτί του κολυμβητή) και μέτρα πρόληψης

Παγίδα μολύνσεων μπορεί είναι τα νερά σε πισίνες, λίμνες, αλλά και σε αρκετές παραλίες την καλοκαιρινή περίοδο. H βασική μόλυνση που καραδοκεί είναι η εξωτερική ωτίτιδα, γνωστή και ως «αυτί του κολυμβητή». Για το λόγο αυτό απαιτείται η προσοχή των κολυμβητών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Η στασιμότητα των νερών σε πισίνες, λίμνες αλλά και θαλάσσιες παραλίες, όπου δεν υπάρχουν ρεύματα, βοηθά στην ανάπτυξη μικροβίων όπως η ψευδομονάδα η οποία προκαλεί την εξωτερική ωτίτιδα. «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ιδίως στις πισίνες που λατρεύουν τα παιδιά, γιατί το νερό συσσωρεύει λόγω της μεγάλης χρήσης από δεκάδες άτομα πολλά βακτήρια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και εξηγεί: «Εάν ιοί ή μύκητες εισέλθουνστον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού, τα βακτήρια μπορούν να βλάψουν το δέρμα, αλλάζοντας το pH του, δημιουργώντας ένα έδαφος αναπαραγωγής τους».

Η λοίμωξη που δημιουργείται στο δέρμα που καλύπτει τον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού, προκαλεί φλεγμονή με αποτέλεσμα το παιδί ή γενικότερα ο κολυμβητής, να έχει πρώτα φαγούρα και στη συνέχεια ήπιο έως έντονο πόνο στο αυτί, που χειροτερεύει όταν το αγγίζει. Η κατάσταση αυτή απαιτεί τη προσοχή όλων και κυρίως των μαμάδων ή των ατόμων που συνοδεύουν τα παιδιά στις διακοπές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τους καλοκαιρινούς μήνες η συχνότητα των προβλημάτων στα αυτιά τριπλασιάζεται στα παιδιά στις ηλικίες 5-14 χρόνων. Στους ενήλικες η συχνότητα είναι μικρότερη σε σχέση με τα παιδιά, σχεδόν η μισή, αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων θα πρέπει να οδηγήσει τον πάσχοντα, μικρό ή μεγάλο, στον γιατρό που θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα προτείνει την ανάλογη θεραπεία για τη λοίμωξη. Η θεραπεία συνήθως είναι απλή και συνίσταται σε αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται εύκολα με τη μορφή σταγόνων. Εάν η θεραπεία καθυστερήσει ή δεν ολοκληρωθεί, η λοίμωξη μπορεί να επιδεινωθεί και να επαναληφθεί, κάτι που θα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί με από του στόματος αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη στεροειδή.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Για τα παιδιά αλλά και για όσους έχουν ευαισθησία στα αυτιά, οι ειδικοί συνιστούν μέτρα προφύλαξης, όπως:

  • Επίσκεψη στο γιατρό πριν από την έναρξη των διακοπών για καθάρισμα των αυτιών. Για αυτούς που βουτούν στα βαθιά (καταδύσεις, υποβρύχιο ψάρεμα, μεγάλες βουτιές) μια πιο εξειδικευμένη εξέταση είναι απαραίτητη.
  • Να κρατάμε τα αυτιά των παιδιών στεγνά, να χρησιμοποιούμε ειδικές ωτασπίδες και να βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχει νερό στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού μετά το μπάνιο.
  • Αν σε κάποια βουτιά νιώσουμε πόνο στο αυτί, δεν πρέπει να τον αγνοήσουμε, αλλά αμέσως να ανέβουμε στην επιφάνεια. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πιθανότητα σοβαρής βλάβης του τυμπάνου από την πίεση του νερού.
  • Aν βουλώσει ή πονέσει το αυτί μετά το μπάνιο, προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε την επαφή με το νερό. Μια καλή λύση είναι να κλείσουμε το αυτί με βαμβάκι, εμποτισμένο με λίγο λάδι ή βαζελίνη. Μπορούμε επίσης να στάξουμε στο αυτί που έχει την ενόχληση μερικές σταγόνες οινόπνευμα, που θα κάνει μια ελαφριά αντισηψία. Στην περίπτωση που ο πόνος προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα, θα τη βοηθήσει να «στεγνώσει» και να «μαζέψει».
  • Aν χρησιμοποιούμε ωτοασπίδες για να προστατέψουμε το αυτί, πρέπει να τις πλένουμε με σαπούνι και να τις στεγνώνουμε καλά μετά από κάθε χρήση, για να αποφύγουμε τη μόλυνση από κάποιο μικρόβιο.
  • Aν ο πόνος επιμένει, εμφανιστεί πυρετός ή πύον, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό που θα μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Δείτε επίσης