Ο ρόλος των κεραμιδίων – Γιατί ορισμένοι παχύσαρκοι αναπτύσσουν διαβήτη και άλλοι όχι

Για χρόνια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι κάποιος που είναι αδύνατος θα μπορούσε να καταλήξει με διαβήτη τύπου 2 ενώ ένας παχύσαρκος μπορεί να είναι υγιής. Τί ακριβώς συμβαίνει;

Μια έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες στο Κολλέγιο Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων, δίνει μια απάντηση σε αυτό το αίνιγμα: η συσσώρευση μιας τοξικής κατηγορίας μεταβολιτών λίπους, γνωστών ως κεραμίδια, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στον διαβήτη τύπου 2.

«Τα κεραμίδια επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά», λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Scott Summers, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα. «Μειώνουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο καίει θερμίδες».

Σε μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism online, οι ερευνητές έδειξαν ότι η συσσώρευση κεραμιδίων μέσα στον λιπώδη ιστό εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του. Όταν οι άνθρωποι τρώνε υπερβολικά, η τροφή αποθηκεύεται στο σώμα ως τριγλυκερίδια που αποτελούνται από ένα μόριο γλυκερόλης και τρία λιπαρά οξέα. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, τα λιπαρά οξέα μετατρέπονται σε κεραμίδια.

«Είναι σαν ένα σημείο καμπής», είπε ο Summers. Σε εκείνο το σημείο, όταν συσσωρεύονται κεραμίδια, ο λιπώδης ιστός σταματά να λειτουργεί σωστά και το λίπος χύνεται έξω στα αγγεία ή την καρδιά και προκαλεί βλάβη σε άλλους περιφερειακούς ιστούς. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν πώς τα κεραμίδια βλάπτουν το σώμα. Το τριετές πρόγραμμα διαπίστωσε ότι η προσθήκη περίσσειας κεραμιδίων σε ανθρώπινα λιποκύτταρα ή σε ποντίκια, τα έκανε να μην ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη και να αναπτύξουν βλάβες στην ικανότητά τους να καίνε θερμίδες. Τα ποντίκια ήταν επίσης πιο επιρρεπή στον διαβήτη και στη λιπώδη νόσο του ήπατος.

Τα ποντίκια με λιγότερα κεραμίδια στον λιπώδη ιστό τους προστατεύονταν από την αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα πρώτο σημάδι για διαβήτη τύπου 2. Χρησιμοποιώντας γενετική μηχανική, οι ερευνητές διέγραψαν το γονίδιο που μετατρέπει τα κορεσμένα λίπη σε κεραμίδια. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα κεραμιδίων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη και τα χαμηλά επίπεδα θα μπορούσαν να προστατεύσουν από τη νόσο.

Η τάση μπορεί να ισχύει και στους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, μεταξύ ασθενών στη Σιγκαπούρη που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, τα επίπεδα κεραμιδίων προέβλεπαν ποιος είχε διαβήτη καλύτερα από ότι προβλεπόταν από την παχυσαρκία. Παρόλο που όλοι οι ασθενείς ήταν παχύσαρκοι, εκείνοι που δεν είχαν διαβήτη τύπου 2 είχαν λιγότερα κεραμίδια στον λιπώδη ιστό τους από εκείνους που είχαν διαγνωστεί με την πάθηση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μετατρέψουν τις θερμίδες σε κεραμίδια από άλλους. «Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένοι αδύνατοι άνθρωποι θα πάθουν διαβήτη ή λιπώδη ηπατική νόσο εάν κάτι όπως η γενετική πυροδοτεί τη συσσώρευση κεραμιδίων», δήλωσε ο Bhagirath Chaurasia, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ως αποτέλεσμα της νέας έρευνας, οι επιστήμονες αναζητούν τώρα γενετικές μεταλλάξεις που οδηγούν στην προδιάθεση ορισμένων ανθρώπων για συσσώρευση κεραμιδίων, ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Ο Summers σημειώνει ότι ορισμένες ασιατικές χώρες έχουν υψηλότερο ποσοστό διαβήτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που το ποσοστό παχυσαρκίας είναι σχετικά χαμηλό. «Μερικοί άνθρωποι απλώς δεν είναι φτιαγμένοι να ασχολούνται αποτελεσματικά με το λίπος», λέει ο Summers. «Δεν είναι μόνο το πόσο τρώτε, γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να φάνε πολύ και απλώς αποθηκεύουν όλο το λίπος αποτελεσματικά και παραμένουν υγιείς».

Ο λιπώδης ιστός υπάρχει σε τρεις τύπους. Ο λευκός λιπώδης ιστός θεωρείται το «κακό» είδος, επειδή αποθηκεύει κατά κύριο λόγο λίπος. Ο καφές λιπώδης ιστός καίει το λίπος για να παράγει θερμότητα. Ο μπεζ λιπώδης ιστός είναι μια ποικιλία λευκού λίπους που μπορεί να αλλάξει σε καφέ όταν το σώμα χρειάζεται να παράγει θερμότητα ή να δημιουργήσει ενέργεια. Με βάση την έρευνά τους, οι επιστήμονες προτείνουν ότι καθώς τα κεραμίδια συσσωρεύονται, ο ιστός χάνει τα χαρακτηριστικά του καφέ λίπους, ουσιαστικά γίνεται πιο λευκός. Αυτό προκαλεί μια σειρά γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια.

Ο Summers δημοσίευσε μια έρευνα το 2007 που αποδεικνύει ότι η αναστολή της σύνθεσης κεραμιδίων στα τρωκτικά απέτρεψε την ανάπτυξη λιπώδους ηπατικής νόσου και διαβήτη. «Με το μπλοκάρισμα της παραγωγής κεραμιδίων, ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 ή άλλων μεταβολικών καταστάσεων, τουλάχιστον σε μερικούς ανθρώπους», είπε ο Chaurasia. Γνωρίζοντας πόσο προβληματική είναι η συσσώρευση κεραμιδίων μέσα στον λιπώδη ιστό θα βοηθήσει τους ερευνητές να επικεντρωθούν στο πρόβλημα.

Πηγή: Subcutaneous Adipose Browning, Inflammation, and Metabolism; Cell Metabolism online Nov. 3, 2016 DOI: 10.1016/j.cmet.2016.10.002.

Δείτε επίσης