Η διαγραφή γερασμένων κυττάρων αντιστρέφει τον διαβήτη τύπου 2 

Η εξάλειψη των γερασμένων, δυσλειτουργικών κυττάρων στο ανθρώπινο λίπος ανακουφίζει τα σημάδια του διαβήτη, αναφέρουν ερευνητές από το University of Connecticut. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές ασθένειες.

Τα κύτταρα στο σώμα μας ανανεώνονται συνεχώς, με τα παλαιότερα κύτταρα να γερνούν και να πεθαίνουν καθώς γεννιούνται νέα. Αλλά μερικές φορές αυτή η διαδικασία πάει στραβά. Περιστασιακά, κατεστραμμένα κύτταρα παραμένουν. Ονομάζονται γερασμένα κύτταρα, και λειτουργούν ως κακή επιρροή σε άλλα κύτταρα που είναι κοντά τους. Η κακή τους επίδραση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα γειτονικά κύτταρα χειρίζονται τα σάκχαρα ή τις πρωτεΐνες και έτσι προκαλούν μεταβολικά προβλήματα.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μεταβολική νόσος στις ΗΠΑ. Περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι, ή ένας στους 10 κατοίκους των ΗΠΑ, πάσχουν από αυτό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται με την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή. Αλλά έχει επίσης να κάνει με τα γερασμένα κύτταρα στο σωματικό λίπος των ανθρώπων, σύμφωνα με νέα ευρήματα από τον Ming Xu και τους συνεργάτες του από τη Σχολή Ιατρικής Υγείας του University of Connecticut.

Και η απομάκρυνση αυτών των γερασμένων κυττάρων φαίνεται να σταματά τη διαβητική συμπεριφορά σε παχύσαρκα ποντίκια, αναφέρουν στο Cell Metabolism οι ερευνητές. Ο Ming Xu, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Γήρανσης του UConn και στο τμήμα Γενετικής και Γονιδιωματικών Επιστημών στο UConn Health, ηγήθηκε της έρευνας.

Η άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του λίπους στο μεταβολισμό ήταν ένα δραματικό αποτέλεσμα, είπαν οι ερευνητές. Εάν μια θεραπεία λειτουργούσε τόσο καλά στους ανθρώπους, θα άλλαζε το “παιχνίδι” για τον διαβήτη.

Ο Xu και οι συνεργάτες του τέσταραν την αποτελεσματικότητα ενός συνδυασμού πειραματικών φαρμάκων, δασατινίμπη (dasatinib) και κερσετίνη.

Η δασατινίμπη και η κερσετίνη έχουν ήδη αποδειχθεί ότι παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και την καλή υγεία σε ηλικιωμένα ποντίκια. Σε αυτή τη μελέτη, βρήκαν ότι αυτές οι ουσίες μπορούν να σκοτώσουν τα γερασμένα κύτταρα σε καλλιέργειες ανθρώπινου λιπώδους ιστού. Ο ιστός δωρήθηκε από άτομα με παχυσαρκία που ήταν γνωστό ότι είχαν μεταβολικά προβλήματα. Χωρίς θεραπεία, οι ανθρώπινοι λιπώδεις ιστοί προκάλεσαν μεταβολικά προβλήματα σε ποντίκια με ανοσοανεπάρκεια. Μετά τη θεραπεία με δασατινίμπη και κερσετίνη, οι βλαβερές συνέπειες του λιπώδους ιστού σχεδόν εξαλείφθηκαν.

«Αυτά τα φάρμακα μπορούν να κάνουν το ανθρώπινο λίπος υγιές και αυτό θα μπορούσε να είναι υπέροχο», είπε ο Xu. «Τα αποτελέσματα ήταν πολύ εντυπωσιακά και ανοίγουν το δρόμο για πιθανές κλινικές δοκιμές».

Ο Xu και οι συνεργάτες του στο UConn Health και στην Mayo Clinic επιδιώκουν τώρα τη χρήση του συνδυασμού δασατινίμπη και κερσετίνης σε κλινικές δοκιμές για να δουν εάν τα φάρμακα αυτά μπορούν να βελτιώσουν τον διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς.

«Αν και τα προκλινικά αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα, οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας είναι απολύτως κρίσιμες για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτών των φαρμάκων στους ανθρώπους πριν από την κλινική χρήση», τόνισε ο Xu.

Η ερευνητική ομάδα εστιάζει επίσης σε έναν πληθυσμό γερασμένων κυττάρων που δεν είχε εξερευνηθεί στο παρελθόν. Αυτά τα γερασμένα κύτταρα εκφράζουν υψηλά επίπεδα της ρ21, ενός αναστολέα κινάσης που εξαρτάται από την κυκλίνη και ενός από τους βασικούς δείκτες για την κυτταρική γήρανση. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικιού που αναπτύχθηκε πρόσφατα, η ομάδα του Xu έδειξε ότι η κάθαρση αυτών των γερασμένων κυττάρων μία φορά κάθε μήνα είναι αποτελεσματική τόσο για την επιβράδυνση της ανάπτυξης του διαβήτη όσο και για την ανακούφιση των ανεπτυγμένων διαβητικών συμπτωμάτων σε παχύσαρκα ποντίκια.

Ο Xu λέει ότι η προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί σε διαφορετικούς δείκτες κυττάρων, αλλά ότι τα αποτελέσματα της απομάκρυνσης των κυττάρων που εκφράζουν το p21 ήταν τόσο έντονα στην ανακούφιση του διαβήτη, και άρα αυτός ο δείκτης θα πρέπει να τραβήξει την προσοχή.

Δείτε επίσης