Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει 90% την ανάπτυξη διαβήτη σε γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης

Οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη στην εγκυμοσύνη μπορούν ακόμα να μειώσουν τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική άσκηση και το να μην είναι υπέρβαροι, διαπιστώνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης αλλά τηρούσαν πέντε βασικούς παράγοντες του τρόπου ζωής -υγιεινό βάρος, διατροφή υψηλής ποιότητας, τακτική σωματική δραστηριότητα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αποχή από το κάπνισμα- είχαν 90% χαμηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 αργότερα σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν συμμορφώνονταν, ακόμη και αυτές που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες ή διέτρεχαν μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε υγιείς μεσήλικες πληθυσμούς. Ωστόσο, λιγότερα είναι γνωστά για το εάν αυτό ισχύει και για γυναίκες υψηλού κινδύνου με ιστορικό διαβήτη στην εγκυμοσύνη (διαβήτης κύησης) και εάν η κατάσταση της παχυσαρκίας ή ο γενετικός κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 επηρεάζουν αυτή τη συσχέτιση.

Για να καλύψουν αυτά τα ερευνητικά κενά, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συσχετίσεις της τήρησης των βέλτιστων επιπέδων πέντε τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου -υγιούς δείκτη μάζας σώματος, διατροφή υψηλής ποιότητας, τακτική σωματική δραστηριότητα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και μη κάπνισμα, με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μεταξύ γυναικών υψηλού κινδύνου.

Τα ευρήματά τους βασίζονται σε δεδομένα για 4.275 γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης από τη μελέτη Nurses’ Health Study II με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις του βάρους και των παραγόντων τρόπου ζωής για 28 χρόνια παρακολούθησης. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης εάν αυτές οι συσχετίσεις άλλαξαν ανάλογα με την κατάσταση της παχυσαρκίας ή την υποκείμενη γενετική ευαισθησία για διαβήτη τύπου 2. Η διάρκεια παρακολούθησης ήταν, κατά μέσο όρο 28 έτη και 924 γυναίκες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Αφού έλαβαν υπόψη άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες που είχαν βέλτιστα επίπεδα και των πέντε τροποποιήσιμων παραγόντων μετά την εγκυμοσύνη, είχαν 90% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κανέναν. Κάθε πρόσθετος βέλτιστος τροποποιήσιμος παράγοντας συσχετίστηκε με σταδιακά χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με ένα, δύο, τρία, τέσσερα και πέντε βέλτιστα επίπεδα τροποποιήσιμων παραγόντων σε σύγκριση με κανένα, είχαν 6%, 39%, 68%, 85% και 92% χαμηλότερο κίνδυνο, αντίστοιχα.

Και αυτές οι ευεργετικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν ακόμη και σε γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες ή που είχαν υψηλότερη γενετική ευαισθησία στον διαβήτη τύπου 2.

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορεί να προσδιορίσει την αιτία και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα δεδομένα βασίστηκαν σε προσωπικές αναφορές που μπορεί να επηρέασαν την ακρίβεια. Επιπλέον, η μελέτη περιελάμβανε κυρίως επαγγελματίες υγείας ευρωπαϊκής καταγωγής, άρα τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άτομα άλλων φυλετικών ή εθνοτικών ομάδων ή κοινωνικοοικονομικών ομάδων.

Ωστόσο, τα δυνατά σημεία περιλαμβάνουν τη χρήση δεδομένων από μια μεγάλη μελέτη με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την υγεία και συμπεριφορά, η οποία βοηθά στην καλύτερη αποτύπωση των μακροπρόθεσμων συνηθειών του τρόπου ζωής και στη μείωση των σφαλμάτων μέτρησης και της εσφαλμένης ταξινόμησης. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη τους «τονίζει τη σημαντική ευκαιρία για τη δημόσια υγεία για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε αυτόν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου».

Πηγή: Modifiable risk factors and long term risk of type 2 diabetes among individuals with a history of gestational diabetes mellitus: prospective cohort study, The BMJ (2022). DOI: 10.1136/bmj-2022-070312.

Δείτε επίσης