Έχετε βαριά περίοδο; Η αντιμετώπιση

Tων Phoebe Holdenson Kimura και Bianca Cannon, The Conversation.

Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας βιώνουν βαριές περίοδο, γνωστή και ως βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία. Η περίοδος είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία και τις γυναίκες (ή για όσα άτομα προσδιορίζονται με μήτρα). Οι βαριές περίοδοι συχνά θεωρούνται ως κάτι φυσιολογικό ή κάτι που απλά πρέπει να γίνει ανεχτό.

Μια γυναίκα με φυσιολογική περίοδο χάνει από έξι έως οκτώ κουταλάκια του γλυκού αίμα σε κάθε περίοδο. Κατά μέσο όρο, η αιμορραγία διαρκεί πέντε ημέρες, αλλά μια φυσιολογική περίοδος μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ ημέρες. Η προσπάθεια να υπολογίσετε την ποσότητα της απώλειας αίματος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα πιθανότατα έχετε βαριές περιόδους:

  • αιμορραγία μέσω των ρούχων
  • πρέπει να αλλάζετε ταμπόν κάθε μία έως δύο ώρες
  • βγάζετε μεγάλους θρόμβους (σαν ένα μικρό νόμισμα)
  • αποφεύγετε να βγείτε από το σπίτι τις πιο βαριές μέρες
  • η περίοδός σας παρεμβαίνει στη σωματική, συναισθηματική ή κοινωνική σας ζωή.

Πολλές γυναίκες με έντονες περιόδους βιώνουν επίσης έντονο πόνο περιόδου. Εάν έχετε βαριές περιόδους, η συζήτηση με το γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή επιλογή θεραπείας για εσάς.

Αιτίες

Οι βαριές περίοδοι προκαλούνται συχνότερα από:

  • προβλήματα που σχετίζονται με τις ορμόνες. Οι αιτίες περιλαμβάνουν περιεμμηνόπαυση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή παθήσεις του θυρεοειδούς
  • αλλαγές εντός της μήτρας, όπως ινομυώματα ή πολύποδες (καλοήθεις αναπτύξεις ιστών από το τοίχωμα της μήτρας). Ο καρκίνος ή οι προκαρκινικές αλλαγές μπορεί να είναι η αιτία βαριάς αιμορραγίας αλλά πιο σπάνια. Μερικές από τις κόκκινες σημαίες που αναζητούν οι γιατροί είναι ξαφνικές αλλαγές στα πρότυπα αιμορραγίας ή κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  • διαταραχές του αίματος

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν περισσότερες από μία αιτίες. Ωστόσο, περίπου οι μισές γυναίκες με βαριά αιμορραγία δεν θα έχουν κάποια αναγνωρίσιμη αιτία, ακόμη και μετά από εξέταση. Τα συμπτώματα θα εξακολουθούν να χρειάζονται θεραπεία.

Διάγνωση

Όλες οι γυναίκες με βαριές περιόδους πρέπει να κάνουν κάποιες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η πιθανή αιτία της αιμορραγίας τους και να καθοδηγηθούν οι θεραπευτικές επιλογές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • φυσική εξέταση
  • τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου του τραχήλου της μήτρας, εάν δεν έχει γίνει
  • εξέταση αίματος για τον έλεγχο των χαμηλών επιπέδων σιδήρου και πιθανώς της λειτουργίας του θυρεοειδούς και της πήξης
  • υπερηχογράφημα πυέλου

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει περαιτέρω εξετάσεις, όπως εξέταση για χλαμύδια, εγκυμοσύνη ή βιοψία της μήτρας.

Θεραπείες

Αν δεν αντέχετε τις βαριές περιόδους, υπάρχουν πλέον πολλές καλές θεραπευτικές επιλογές.

Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε την αρχική θεραπεία για βαριά αιμορραγία πριν από την πρώτη σας επίσκεψη στο γιατρό. Τα από του στόματος μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη μπορούν να λαμβάνονται τακτικά από την πρώτη ημέρα της περιόδου για έως και πέντε ημέρες. Πολλές γυναίκες γνωρίζουν ότι τα αντιφλεγμονώδη αντιμετωπίζουν τον πόνο περιόδου, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν τον όγκο της αιμορραγίας έως και 50%.

Μια άλλη από του στόματος θεραπεία για βαριά αιμορραγία που μπορεί να συνταγογραφηθεί από τον γιατρό σας είναι το τρανεξαμικό οξύ. Αυτό λαμβάνεται για τις πρώτες τέσσερις ημέρες της περιόδου. Τα αντιφλεγμονώδη και το τρανεξαμικό οξύ μπορούν επίσης να ληφθούν μαζί.

Οι από του στόματος ορμονικές επιλογές για θεραπεία περιλαμβάνουν το συνδυασμένο από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι ή τα δισκία προγεστερόνης. Μια άλλη αποτελεσματική ιατρική θεραπεία είναι το IUD (ενδομήτρια συσκευή ή σπείρα), μια μικρή συσκευή σε σχήμα Τ κατασκευασμένη από πλαστικό και χαλκό που τοποθετείται στη μήτρα για την πρόληψη της εγκυμοσύνης) που απελευθερώνει ορμόνες. Παρέχει αξιόπιστη αντισύλληψη και μειώνει την αιμορραγία. Μπορεί να εισαχθεί από γιατρό που έχει εμπειρία στην τοποθέτηση IUD, από κλινική οικογενειακού προγραμματισμού ή από γυναικολόγο.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος της θεραπείας της βαριάς αιμορραγίας είναι η αντικατάσταση των αποθεμάτων σιδήρου εάν έχετε έλλειψη. Μπορείτε να προσπαθήσετε να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου από τη διατροφή σας, αλλά ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει συμπληρώματα σιδήρου από το στόμα. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα ή ναυτία, επομένως ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αντ’ αυτού έγχυση σιδήρου.

Πρέπει να δω έναν ειδικό;

Ο οικογενειακός γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό εάν υπάρχουν κόκκινες σημαίες, ανωμαλία στο υπερηχογράφημα της πυέλου ή εάν η αιμορραγία δεν βελτιωθεί μετά από έξι μήνες δοκιμαστικής θεραπείας. Ο γυναικολόγος μπορεί να προσφέρει μια υστεροσκόπηση, όπου μια κάμερα εισάγεται στη μήτρα. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ανωμαλιών όπως ινομυώματα ή πολύποδες. Η αφαίρεση του ενδομητρίου, όπου η επένδυση της μήτρας καταστρέφεται σκοπίμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση ή την πλήρη διακοπή της μηνιαίας αιμορραγίας. Αλλά δεν είναι κατάλληλη για γυναίκες που σχεδιάζουν μελλοντική εγκυμοσύνη.

Η τελική επιλογή για τη θεραπεία της βαριάς αιμορραγίας είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας μέσω υστερεκτομής. Ιστορικά, αυτό χρησιμοποιούνταν συχνά λόγω έλλειψης άλλων θεραπειών. Αν και επιλύει οριστικά τη βαριά αιμορραγία, έχει περισσότερους κινδύνους από τις άλλες θεραπείες και προφανώς δεν είναι κατάλληλο για γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά. Η υστερεκτομή εξετάζεται όταν οι άλλες θεραπείες είναι αναποτελεσματικές ή ακατάλληλες ή κατόπιν αιτήματος του ασθενούς.

Πέντε συμβουλές για να λάβετε βοήθεια για βαριές περιόδους

  • Μην καθυστερείτε. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι οι περίοδοι σας είναι βαριές ή εάν παρεμβαίνουν στην εργασία ή την προσωπική σας ζωή
  • Κρατήστε ημερολόγιο συμπτωμάτων και παρακολουθήστε τον κύκλο σας για να βοηθήσετε τον γιατρό σας να κατανοήσει τις περιόδους σας. Συμπληρώστε ένα γράφημα παρακολούθησης περιόδου ή χρησιμοποιήστε μια δωρεάν εφαρμογή.
  • Κλείστε ένα ραντεβού ειδικά για να συζητήσετε τις βαριές περιόδους σας και να λάβετε απαντήσεις σε όποια απορία έχετε.
  • Μην ντρέπεστε να συζητήσετε τα συμπτώματά σας ή να κάνετε ερωτήσεις στον γιατρό σας. Αυτό είναι ένα κοινό και σημαντικό πρόβλημα.
  • Επιστρέψτε για έλεγχο εάν η αιμορραγία σας δεν βελτιώνεται μετά την έναρξη της θεραπείας.

Δείτε επίσης