H κετογονική δίαιτα καλύτερη από την DASH, για απώλεια βάρους, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και αρτηριακή πίεση

Οι ενήλικες με υπέρταση, προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 που είναι επίσης υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στην υγεία τους. Ωστόσο, οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με τα διατροφικά μοτίβα και τις στρατηγικές υποστήριξης που πρέπει να συνιστώνται.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές τυχαιοποίησαν 94 ενήλικες με τις προαναφερθείσες καταστάσεις, συγκρίνοντας μια δίαιτα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ή κετογονική δίαιτα με τη δίαιτα που ονομάζεται DASH (Διαιτητικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης) και προτείνεται επισήμως. Επιπλέον, συνέκριναν τα αποτελέσματα με και χωρίς επιπλέον υποστηρικτικές δραστηριότητες, όπως η ενσυνείδητη διατροφή, η θετική ρύθμιση των συναισθημάτων, η κοινωνική υποστήριξη και η εκπαίδευση στη μαγειρική.

Η κετογονική δίαιτα οδήγησε σε μεγαλύτερη βελτίωση στην εκτιμώμενη μέση συστολική αρτηριακή πίεση (–9,8 mmHg έναντι –5,2 mmHg), μεγαλύτερη βελτίωση στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c; -0,4 % έναντι -0,1%) και μεγαλύτερη απώλεια στο βάρος (-8,6 κιλά έναντι -4,6 κιλά) σε σύγκριση με τη δίαιτα DASH. Η προσθήκη επιπλέον υποστήριξης δεν είχε στατιστικά σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα.

Το 47% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπέρταση και περίπου οι μισοί έχουν προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Περίπου το 42% είναι παχύσαρκοι. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο τελικού σταδίου, έμφραγμα του μυοκαρδίου και πρόωρο θάνατο. Ενώ η θεραπεία πρώτης γραμμής για αυτά τα άτομα θα πρέπει να είναι μια παρέμβαση δίαιτας και τρόπου ζωής, οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το ποια δίαιτα πρέπει να συνιστάται.

Τι προσθέτει αυτή η μελέτη: Για ενήλικες με υπέρταση, προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μια κετογονγική δίαιτα έχει μεγαλύτερες βελτιώσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση, τον γλυκαιμικό έλεγχο και το βάρος σε διάστημα τεσσάρων μηνών σε σύγκριση με τη δίαιτα DASH. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Annals of Family Medicine.

Περισσότερες πληροφορίες: Laura R. Saslow et al, Comparing Very Low-Carbohydrate vs DASH Diets for Overweight or Obese Adults With Hypertension and Prediabetes or Type 2 Diabetes: A Randomized Trial, The Annals of Family Medicine (2023). DOI: 10.1370/afm.2968.

Δείτε επίσης