Η βαριατρική χειρουργική αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Μια αναδρομική μελέτη με παρακολούθηση έως και 40 ετών δείχνει σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και παθήσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική σε σύγκριση με μη χειρουργικούς συμμετέχοντες με σοβαρή παχυσαρκία. H μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατηρούν ότι τα ευρήματα των αυξημένων ποσοστών αυτοκτονιών μεταξύ νεότερων ασθενών που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική μπορεί να προάγουν πιο επιθετικό, προεγχειρητικό ψυχολογικό έλεγχο και μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Ως αποτέλεσμα της επί δεκαετίες διάρκειας της βαριατρικής χειρουργικής στη μείωση των θανάτων από όλες τις αιτίες και στη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και καρκίνο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους συμμετέχοντες, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα μπορεί όχι μόνο να αυξήσουν το ενδιαφέρον για τη θεραπεία της βαριατρικής χειρουργικής για ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία αλλά, επιπλέον, διεγείρει περαιτέρω σημαντική έρευνα σχετικά με την ανακάλυψη φυσιολογικών και βιομοριακών μηχανισμών που οδηγούν σε μη χειρουργική θεραπεία που οδηγεί σε απώλεια βάρους και βελτιωμένη θνησιμότητα παρόμοια με αυτή που επιτυγχάνεται με τη βαριατρική χειρουργική.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι έχουν αναφερθεί πολλαπλές μελέτες συσχέτισης που συνδέουν τη βαριατρική χειρουργική και τα αποτελέσματα θνησιμότητας, κυρίως αναδρομικές, με μεγάλη ποικιλία στο σχεδιασμό. Η νέα μελέτη βασίζεται στα αναφερόμενα αποτελέσματα θνησιμότητας των ομάδων μετά από χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, παρατείνοντας την παρακολούθηση έως και 40 χρόνια, τριπλασιάζοντας τον αριθμό των χειρουργικών ασθενών και χρησιμοποιώντας τέσσερις, αντί για μία, επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων πληθυσμού της Γιούτα (UPDB) για την τρέχουσα μελέτη. Η UPDB περιλαμβάνει συνδεδεμένες, βασισμένες στον πληθυσμό πληροφορίες από τη Γιούτα με πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου σε όλη την πολιτεία, άδειες οδήγησης και ταυτότητες και κάρτες εγγραφής ψηφοφόρων. Η UPDB δημιουργεί και διατηρεί συνδέσμους μεταξύ της βάσης δεδομένων και των ιατρικών αρχείων που διατηρούνται από τους δύο, μεγαλύτερους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στη Γιούτα.

Σχεδόν 22.000 συμμετέχοντες με βαριατρική και χωρίς χειρουργική επέμβαση αντιστοιχίστηκαν (1:1) για ηλικία, φύλο, δείκτη μάζας σώματος. Ενώ η θνησιμότητα μετά από χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης είχε αναφερθεί προηγουμένως από το 1984 έως το 2002, αυτή η μελέτη επεκτείνει την παρακολούθηση της θνησιμότητας έως το 2021. Οι τέσσερις επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής περιελάμβαναν γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y, ρυθμιζόμενη γαστρική περίδεση, γαστρεκτομή μανικιού και χολική-παγκρεατική εκτροπή με duo -διακόπτης στεγανοποίησης.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες ήταν 16% χαμηλότερη στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με τους μη χειρουργικούς συμμετέχοντες. Χαμηλότερη θνησιμότητα παρατηρήθηκε τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η θνησιμότητα μετά από χειρουργική επέμβαση έναντι μη χειρουργικής επέμβασης μειώθηκε κατά 29%, 43% και 72% για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο και τον διαβήτη, αντίστοιχα. Τα ποσοστά θανάτου για άνδρες και γυναίκες από χρόνια ηπατική νόσο ήταν 83% υψηλότερα στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με τους μη χειρουργικούς συμμετέχοντες. Η αναλογία κινδύνου για αυτοκτονία ήταν 2,4 φορές υψηλότερη στη χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν χειρουργήθηκαν, κυρίως σε άτομα με ηλικίες κατά τη χειρουργική επέμβαση μεταξύ 18 και 34 ετών.

Οι ερευνητές είπαν: «Αυτή η σημαντική μελέτη προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία ότι η βαριατρική χειρουργική, όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά θα αυξήσει και το προσδόκιμο ζωής τους. Αυτή η εργασία ελπίζουμε ότι θα βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν την αποτελεσματική θεραπεία για την παχυσαρκία, η οποία εξακολουθεί να περιορίζεται σε μόνο το 1% των ειδικών ασθενών. Επίσης, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της παροχής περισσότερων πόρων για προεγχειρητικό ψυχολογικό έλεγχο και μετεγχειρητική παρακολούθηση, ειδικά για νεότερους ασθενείς».

Περισσότερες πληροφορίες: Long-term All-Cause and Cause-Specific Mortality for Four Bariatric Surgery Procedures, Obesity (2023). DOI: 10.1002/oby.23646onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.23646.

Δείτε επίσης