Rezum και Holep: Καινοτόμες τεχνικές για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

H υπερπλασία του προστάτη απασχολεί πολλούς άνδρες που αναζητούν λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η διόγκωση του προστάτη.Σήμερα, εκατοντάδες ασθενείς συγκαταλέγονται σε αυτούς που έχουν εμπιστευθεί τις ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές για την επίλυση του προβλήματος, μια εξέλιξη που εναρμονίζεται απόλυτα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) χαρακτηρίζεται από αύξηση του μεγέθους του προστάτη με την πάροδο των ετών, προκαλώντας ενοχλητικά συμπτώματα όπως επιτακτική ανάγκη για ούρηση, ακανόνιστη ροή, νυκτουρία, δυσκολία κατά την έναρξη της ούρησης κ.α. Μέχρι σήμερα, η θεραπεία περιλάμβανε φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική αφαίρεση του αδένα, όμως τα τελευταία χρόνια οι επιλογές διευρύνθηκαν προς όφελος των ασθενών.

Rezum: Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που αξιοποιεί τις ιδιότητες του νερού

Μια καινοτόμος μέθοδος που συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η μέθοδος συρρίκνωσης υδρατμών Rezum που χρησιμοποιεί, με θεμελιωδώς διαφορετικό τρόπο, τις θερμοδυναμικές ιδιότητες του ύδατος, σε περιπτώσεις προστάτη έως και μετρίου μεγέθους.

Πιο συγκεκριμένα, το REZUM διοχετεύει θερμική ενέργεια υδρατμών στοχευμένα μόνο στο πάσχον τμήμα του προστάτη που εμποδίζει την ούρηση, επιφέροντας τη σταδιακή συρρίκνωσή του, χωρίς να επηρεάζονται τα ζωτικά τμήματα του οργάνου και οι λειτουργίες τους. Μέσα σε δύο εβδομάδες η ουρήθρα ανοίγει σταδιακά και ο ασθενής απαλλάσσεται από τα συμπτώματά του.

Τα μοναδικά οφέλη του συστήματος θεραπείας REZUM συνοψίζονται ως εξής:

 • Διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας
 • Σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Πραγματοποιείται υπό καταστολή, χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα των ιατρών όπου συμμετέχει ο Χειρουργός Ουρολόγος Νικόλαος Μπαφαλούκας, υπήρξε η πρώτη στην Αθήνα για την πιστοποίηση και την εφαρμογή της μεθόδου, διαθέτει τη μεγαλύτερη σειρά ασθενών και εμπειρία με εξαιρετικά αποτελέσματα, εφάμιλλα των συναδέλφων τού εξωτερικού.

HoLEP:  Αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος με τη χρήση Laser 

Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική HoLEP εκπυρήνισης του προστάτη ξεπερνά τους περιορισμούς και τα όρια των παλαιότερων μεθόδων, χρησιμοποιώντας το Holmium Laser χαμηλής ενέργειας και χαμηλής συχνοτητας. Θεωρείται πλέον η μοναδική λύση επιλογής για μεγαλύτερους αδένες ανεξαρτήτως μεγέθους, ακόμα και 200 κυβικών, και η μεγάλη επιτυχία της μεθόδου έγκειται στο γεγονός πως προσαρμόζεται στην ανατομία του κάθε ασθενή ξεχωριστά, επιτυγχάνοντας απώθηση του ιστού, αναίμακτα και ανώδυνα χωρίς να τον απανθρακώνει.

κύρια πλεονεκτήματα της ΗoLEP είναι τα εξής:

 • Άμεση ανακούφιση και γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Δεν προκαλείται βλάβη στους παρακείμενους ιστούς και στα νεύρα
 • Χειρουργούνται με ασφάλεια ακόμα και ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, χωρίς να χρειαστεί να διακόψουν την αγωγή τους
 • Απουσιάζουν τα ερεθιστικά μετεγχειρητικά συμπτώματα καύσους και συχνουρίας
 • Σχεδόν μηδενική την πιθανότητα επιπλοκών και επανεπεμβάσεων.
 • Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει εντός λίγων ωρών

Οι δυο μέθοδοι αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ουρολογία για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε σύγχρονα ουρολογικά κέντρα διεθνώς, μόνο κατόπιν εξειδίκευσης, λόγω των τεχνολογικών τους απαιτήσεων και της σύνθετης τεχνικής χρήσης τους.

O Νικόλαος Μπαφαλούκας Χειρουργός Ουρολόγος, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στη Βιοκλινική Αθηνών και Εκπαιδευτής της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας του τμήματος Ενδοουρολογίας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ourologia.eu.

Δείτε επίσης