RELYVRIO: Εξωφρενική σπατάλη για φάρμακο που μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό

Την περίπτωση «εξωφρενικής» σπατάλης στη συνταγογράφηση φαρμάκου υψηλού κόστους για σπάνια νόσο κατήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χτες, στην ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τίτλο «Φαρμακευτική πολιτική: μετατρέποντας τις προκλήσεις σε προοπτικές».

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πανάκριβη θεραπεία (περίπου 158.000 δολάρια ετησίως) RELYVRIO της Amylyx Pharmaceuticals για την αντιμετώπιση της σπάνιας νόσου ALS (amyotrophic lateral sclerosis – πλαγία αμυοτροφική σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα). Πρόκειται για νευροεκφυλιστική πάθηση, που επηρεάζει τους κινητικούς νευρώνες του Κεντρικού και Περιφερικού Νευρικού Συστήματος, με συνέπεια την προϊούσα μυϊκή ατροφία.

Η θεραπεία δεν είχε λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ από τον αντίστοιχο αμερικανικό (FDA) έλαβε άδεια, το φθινόπωρο του 2022, με βάση αποτελέσματα μελέτης φάσης 2, με 137 ασθενείς, καθώς υπήρχε μεγάλη ανάγκη για την υγεία των ασθενών και με την υπόσχεση της εταιρείας ότι εάν η συνεχιζόμενη μελέτη φάσης 3 έφτανε σε αρνητικά αποτελέσματα, θα απέσυρε οικειοθελώς το φάρμακο. Πριν λίγες ημέρες, στις 8 Μαρτίου 2024, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της φάσης 3, τα οποία ήταν αρνητικά και πλέον στις ΗΠΑ τίθεται θέμα απόσυρσης του φαρμάκου. Συγκεκριμένα, η μελέτη απέτυχε στο κύριο τελικό της σημείο: Στην παγκόσμια, ετήσια μελέτη με 664 ασθενείς με ALS, το Relyvrio δεν επιβράδυνε την εξέλιξη της νόσου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, το συγκεκριμένο φάρμακο συνταγογραφούνταν κατά κόρον στην Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας, καθηγητής Γιώργος Τσιβγούλης είχε αρθρογραφήσει κατά του φαρμάκου. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε εξοργισμένος με τη σπατάλη στη χορήγηση της συγκεκριμένης θεραπείας και άφησε ανοικτό το θέμα να αποδοθούν ευθύνες στους γιατρούς που την έχουν συνταγογραφήσει.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το απόγευμα της Δευτέρας είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή του ΕΟΦ, ΙΦΕΤ και της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, προκειμένου να διακοπεί η χορήγηση της θεραπείας στη χώρα μας, κάνοντας σαφές ότι στο εξής δεν θα χορηγούνται με τόση ευκολία φάρμακα τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα σταματήσουν να εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ φάρμακα που έχουν μόνο την έγκριση του FDA, όπως ήταν η θεραπεία για την ALS. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι, αν υπάρχει ανάγκη χορήγησης τέτοιων φαρμάκων, θα πρέπει η γνωμάτευση του θεράποντος γιατρού να πληροί αυστηρά κριτήρια αιτιολόγησης, που θα ελέγχονται από την Επιτροπή που θα συσταθεί και η οποία μεταξύ άλλων θα ελέγχει τις διαδικασίες εισαγωγής φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ.

Δείτε επίσης