Υπέρταση: Oi φυτικές ίνες μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, παραμένει μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία, συμβάλλοντας στο 19% των θανάτων παγκοσμίως. Σε μια ανασκόπηση, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Monash, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension, υπογραμμίζεται ο κρίσιμος ρόλος των φυτικών ινών στη διαχείριση της υπέρτασης και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Οι ερευνητές ζητούν τη συμπερίληψη των φυτικών ινών στις κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση.

Η ανασκόπηση ρίχνει φως στη συχνά παραμελημένη σημασία των φυτικών ινών στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. «Παρά τις πολυάριθμες οδηγίες που συνιστούν τροποποιήσεις του τρόπου ζωής ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την υπέρταση, συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την πρόσληψη των φυτικών ινών απουσιάζουν», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Francine Marques από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash. «Οι φυτικές ίνες έχουν αναδειχθεί ως ένα κρίσιμο αλλά υποτιμημένο μέρος της διαχείρισης της υπέρτασης», είπε. «Η ολοκληρωμένη ανάλυσή μας τονίζει τα στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των φυτικών ινών στη μείωση της υπέρτασης και στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια».

Τα ευρήματα της ανασκόπησης έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας και τις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές για την υπέρταση. Αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο των φυτικών ινών, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και την προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Η ανασκόπηση περιγράφει μια σειρά από ευρήματα:

Ο αντίκτυπος των φυτικών ινών στην αρτηριακή πίεση: Οι μετα-αναλύσεις έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με σημαντική μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, ανεξάρτητα από τα φάρμακα. Κάθε επιπλέον 5 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα εκτιμάται ότι μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,8 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,1 mmHg.

Μικροβίωμα του εντέρου: Οι φυτικές ίνες προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία μέσω διαφόρων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της μικροχλωρίδας του εντέρου και της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Προκλήσεις και συστάσεις: Παρά τα σαφή οφέλη των φυτικών ινών, η παγκόσμια πρόσληψη παραμένει ανεπαρκής, με τη μέση κατανάλωση να κυμαίνεται γύρω στα 11 γραμμάρια την ημέρα. Η ανασκόπηση παρέχει συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία, που προτείνουν ως ελάχιστη καθημερινή ημερήσια πρόσληψη τα 28 γραμμάρια για τις γυναίκες και τα 38 γραμμάρια για τους άνδρες για την αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να δώσουν προτεραιότητα στις φυτικές ίνες ως ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της υπέρτασης», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Marques.

«Ενσωματώνοντας φυτικές ίνες στα σχέδια θεραπείας και δίνοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς να αυξήσουν την πρόσληψή τους, μπορούμε να μειώσουμε το βάρος της υπέρτασης και να βελτιώσουμε τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα».

Hamdi A. Jama et al, Recommendations for the Use of Dietary Fiber to Improve Blood Pressure Control, Hypertension (2024). DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.123.22575.

Δείτε επίσης