Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου συνδέεται με την υπνική άπνοια αλλά μπορεί να διαφέρει για τους μαύρους και τους λευκούς, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology το 2024.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι λευκοί που διαγνώστηκαν με υπνική άπνοια, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούσαν συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP: continuous positive airway pressure machine), διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι λευκοί που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο για υπνική άπνοια αλλά δεν είχαν διαγνωστεί με την πάθηση διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η μελέτη δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε μαύρους που πληρούσαν τα ίδια κριτήρια.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μαύροι που χρησιμοποιούσαν συσκευές CPAP είχαν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τους μαύρους με υπνική άπνοια που δεν χρησιμοποιούσαν τις συσκευές.
«Αυτά τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περιμέναμε να βρούμε, καθώς οι μαύροι έχουν αποδειχθεί ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και είναι πιο πιθανό να έχουν υπνική άπνοια από τους λευκούς», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Rebecca Robbins, του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν αυτές οι διαφορές. Δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι οι μαύροι έχουν πιο σοβαρή υπνική άπνοια από τους λευκούς και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν από τους λευκούς, είναι πιθανό η χρήση μιας συσκευής CPAP να παρέχει μεγαλύτερο όφελος στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου για τους μαύρους».
H Robbins δήλωσε ότι είναι επίσης πιθανό, επειδή οι μαύροι έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μεγαλύτερο φορτίο άλλων ασθενειών εκτός από υπνική άπνοια, αυτές οι ασθένειες να αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και να μειώνουν τον αντίκτυπο που έχει η υπνική άπνοια στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Στη μελέτη συμμετείχαν 22.192 άτομα με μέση ηλικία 64 ετών. Το 38% ήταν μαύροι. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου στην αρχή της μελέτης. Ο κίνδυνος για υπνική άπνοια αξιολογήθηκε μέσω ερωτήσεων σχετικά με το ροχαλητό, την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, την αρτηριακή πίεση και το βάρος. Ανέφεραν επίσης εάν είχαν διαγνωστεί με υπνική άπνοια και χρησιμοποιούσαν συσκευή CPAP. Συνολικά 2.412 άτομα, ή 10,9%, είχαν διαγνωστεί με υπνική άπνοια στην αρχή της μελέτης.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για κατά μέσο όρο 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 969 άτομα, ή 4,4%, υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Υπήρξαν 90 εγκεφαλικά μεταξύ των 1.475 λευκών ατόμων με διαγνωσμένη υπνική άπνοια και 42 εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των 937 μαύρων ατόμων με υπνική άπνοια.
Όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η ηλικία, ο διαβήτης και η κατανάλωση αλκοόλ, διαπίστωσαν ότι οι λευκοί είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους χωρίς υπνική άπνοια και υπήρχε αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των μαύρων ατόμων.
Οι λευκοί που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο για υπνική άπνοια είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους με χαμηλό κίνδυνο για την πάθηση.
Μεταξύ 701 μαύρων ατόμων με υπνική άπνοια και πληροφοριών σχετικά με το εάν χρησιμοποιούσαν ή όχι συσκευή CPAP, η χρήση CPAP συσχετίστηκε με 64% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με άτομα με υπνική άπνοια που δεν χρησιμοποιούσαν συσκευή. Δεν υπήρξε σημαντική μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού για τη χρήση CPAP στα 1.160 λευκά άτομα.
«Αυτά τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Virginia J. Howard, του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. «Μια πιθανή εξήγηση για αυτά τα αποτελέσματα είναι ότι δεν είχαμε πληροφορίες σχετικά με την τήρηση της CPAP. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι δεν χρησιμοποιούν τη συσκευή CPAP σύμφωνα με τις οδηγίες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων προβλημάτων. Επίσης, δεν είχαμε πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας. Είναι πιθανό όσοι χρησιμοποιούν συσκευή CPAP να είχαν μια πιο σοβαρή περίπτωση και να βρίσκονταν πιο κοντά στο εγκεφαλικό επεισόδιο όταν διαγνώστηκαν».
Η μελέτη δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των ατόμων που ροχάλιζαν και δεν είχαν άλλα συμπτώματα υπνικής άπνοιας.
Περισσότερες πληροφορίες: Rebecca Robbins et al, Sleep Apnea and Incident Stroke in a National Cohort of Black and White Adults, Neurology (2024). DOI: 10.1212/WNL.0000000000209171.