Από την Julia Haarhuis, The Conversation.
Τα αθλητικά συμπληρώματα είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς αν σας αρέσει να ασκείστε τακτικά. Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρουν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το γυμναστήριό σας να έχει αφίσες που να εξυμνούν τις αρετές τους ή οι αθλητικοί φίλοι σας να θέλουν να σας μιλήσουν γι’ αυτά.
Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποια συμπληρώματα να πάρετε, καθώς υπάρχουν πολλές ανάμεικτες πληροφορίες. Η L-καρνιτίνη είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα συμπληρώματα. Ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι υποστηρίζει την αποκατάσταση των μυών και βελτιώνει την απόδοση της άσκησης, η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι μπορεί να συμβάλει σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σε μια νέα μελέτη, οι συνάδελφοί μου και εγώ διαπιστώσαμε ότι μπορεί να είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της L-καρνιτίνης τρώγοντας ρόδι μαζί της.
Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι η L-καρνιτίνη. Το σώμα σας παράγει μια μικρή ποσότητα L-καρνιτίνης εκ φύσεως. Αυτό συμβαίνει στα νεφρά, το συκώτι και τον εγκέφαλο. Όταν η L-καρνιτίνη αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στους ανθρώπους το 1952, θεωρήθηκε βιταμίνη και αναφέρθηκε ως βιταμίνη BT. Μετά από χρόνια έρευνας σχετικά με αυτήν την ένωση, η L-καρνιτίνη θεωρείται πλέον οιονεί βιταμίνη επειδή, για τους περισσότερους ανθρώπους, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να παράγει αρκετή L-καρνιτίνη από μόνο του.
Η L-καρνιτίνη μπορεί να αγοραστεί ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά η θρεπτική ουσία προστίθεται επίσης σε ενεργειακά ποτά και σε ορισμένες σκόνες πρωτεΐνης από τους κατασκευαστές για να προσπαθήσουν να ενισχύσουν την αξία των προϊόντων τους. Οι κατασκευαστές συνήθως το δηλώνουν στο προϊόν εάν περιέχει L-καρνιτίνη -δεν είναι κάτι που μια εταιρεία θα προσπαθήσει να κρύψει.
Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν φυσικά L-καρνιτίνη, όπως το κρέας και σε μικρές ποσότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η L-καρνιτίνη δεν χορηγείται σε ζώα, αλλά υπάρχει στον μυϊκό ιστό. Η L-καρνιτίνη βρέθηκε για πρώτη φορά στο κρέας το 1905. Για αυτόν τον λόγο, το όνομα καρνιτίνη προέρχεται από τη λατινική λέξη carnis, που σημαίνει “της σάρκας”.
Οι βλαβερές συνέπειες των συμπληρωμάτων L-καρνιτίνης
Η καρνιτίνη δεν θεωρείται εγγενώς επιβλαβής. Τα μικρόβια του εντέρου σας ευθύνονται για τους κινδύνους που σχετίζονται με την L-καρνιτίνη.
Λιγότερο από το 20% των συμπληρωμάτων καρνιτίνης μπορεί να προσληφθεί από το ανθρώπινο σώμα. Η μη απορροφημένη L-καρνιτίνη ταξιδεύει κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα και φτάνει στο παχύ έντερο. Το παχύ έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Όταν το υπόλοιπο 80% του συμπληρώματος L-καρνιτίνης φτάσει στο παχύ έντερο, τα μικρόβια αρχίζουν να απορροφούν το θρεπτικό συστατικό και το χρησιμοποιούν για να παράγουν κάτι άλλο: τριμεθυλαμίνη (TMA). Η TMA είναι μια ένωση που το ανθρώπινο σώμα μπορεί να απορροφήσει αποτελεσματικά και εκεί προκύπτουν οι δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις των συμπληρωμάτων L-καρνιτίνης.
Μόλις το σώμα απορροφήσει την TMA, αυτή πηγαίνει στο ήπαρ μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Το ήπαρ μετατρέπει την TMA σε Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO). Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα TMAO στο αίμα μπορούν να συμβάλουν σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
Για παράδειγμα, μια ερευνητική ομάδα στην κλινική Cleveland στις ΗΠΑ έδωσε σε ανθρώπους ένα θρεπτικό συστατικό παρόμοιο με την L-καρνιτίνη που μετατρέπεται επίσης σε TMA από τα μικρόβια του εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θρεπτική ουσία προκαλούσε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης (θρόμβοι αίματος) στους συμμετέχοντες.
Η ίδια η καρνιτίνη είναι ένα ευεργετικό θρεπτικό συστατικό. Όταν παράγεται από το σώμα μας, κάτι που συμβαίνει στα νεφρά, τον εγκέφαλο και το ήπαρ, δεν μεταβολίζεται από το μικροβίωμα του εντέρου και δεν μετατρέπεται σε TMAO. Το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει περισσότερη L-καρνιτίνη από το κρέας παρά από τα συμπληρώματα, γεγονός που την καθιστά λιγότερο επιβλαβή, καθώς αυτό σημαίνει ότι λιγότερη από αυτήν καταλήγει στο παχύ έντερο.
Η διατροφική παρέμβαση μπορεί να μειώσει τις βλαβερές επιπτώσεις
Στο εργαστήριο της ομάδας μου στο Ινστιτούτο Quadram στο Νόριτς της Αγγλίας, προσομοιώσαμε τι συμβαίνει όταν το συμπλήρωμα L-καρνιτίνης φτάνει στα μικρόβια του παχέος εντέρου. Ταΐσαμε μια καλλιέργεια μικροβίων του εντέρου με καρνιτίνη και μετρήσαμε την TMA που παρήγαγαν τα μικρόβια.
Στη συνέχεια, ταΐσαμε μια καλλιέργεια μικροβίων του εντέρου με L-καρνιτίνη μαζί με ένα εκχύλισμα ροδιού, το οποίο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρηθείτε υγιείς και να σας προστατεύσουν από ασθένειες.
Οι κύριες πολυφαινόλες στο ρόδι ανήκουν σε μια ομάδα που ονομάζεται ελλαγιταννίνες, ένας τύπος πολυφαινόλης που μπορεί να φτάσει στο παχύ έντερο σχεδόν άθικτος, όπου μπορεί να αλληλεπιδράσει με το μικροβίωμα του εντέρου. Όταν μετρήσαμε την TMA που παρήγαγαν τα μικρόβια του εντέρου στο δεύτερο πείραμα, είδαμε πολύ λιγότερη TMA.
Τα πειράματά μας στο εργαστήριο δείχνουν ότι ένα εκχύλισμα ροδιού πλούσιο σε πολυφαινόλες μπορεί να μειώσει την παραγωγή μικροβιακής TMA και να εξαλείψει τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις των συμπληρωμάτων L-καρνιτίνης.
Τα εργαστηριακά μας πειράματα έδειξαν ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να μειώσει την παραγωγή TMA. Οι ελλαγιταννίνες είναι επίσης άφθονες σε άλλα φρούτα και ξηρούς καρπούς, όπως τα σμέουρα και τα καρύδια. Έτσι, εάν λαμβάνετε συμπληρώματα L-καρνιτίνης, η έρευνά μας υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι καλή ιδέα να συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε ελλαγιταννίνη στη διατροφή σας.