Ερευνητές διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο μελέτησαν 80 άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν μια εναλλάξ δίαιτα νηστείας και ασκούνταν κατάφεραν να βελτιώσουν την υγεία τους.
Δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο Cell Metabolism, οι ερευνητές αναφέρουν ότι σε διάστημα τριών μηνών οι άνθρωποι που ασκούνταν και νήστευαν κάθε δεύτερη μέρας -τρώγοντας χωρίς περιορισμό τη μια μέρα και μόνο 500 θερμίδες ή λιγότερες την επόμενη- είδαν αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένο ηπατικό λίπος, βάρος καθώς και χαμηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου που λέγεται αμινοτρανσφεράση της αλανίνης ή ALT (alanine transaminase), και είναι δείκτης για ηπατική νόσο.
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια συσσώρευση λίπους που προκαλεί φλεγμονή σε ασθενείς που πίνουν λίγο έως καθόλου αλκοόλ. Περίπου το 65% των παχύσαρκων ενηλίκων έχουν τη νόσο αυτή που σχετίζεται στενά με την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2. Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές όπως η κίρρωση του ήπατος ή η ηπατική ανεπάρκεια, αλλά υπάρχουν περιορισμένες επιλογές φαρμάκων για τη θεραπεία της πάθησης.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο College of Applied Health Sciences, χαρακτήρισε τα ευρήματα καταπληκτικά, λέγοντας: «Όταν συγκρίναμε τα αποτελέσματα των ομάδων μελέτης μας, είδαμε ξεκάθαρα ότι οι πιο βελτιωμένοι ασθενείς ήταν στην ομάδα που ακολούθησε την δίαιτα νηστείας εναλλακτικής ημέρας και ασκούνταν πέντε ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε η Varady «Οι άνθρωποι που έκαναν μόνο δίαιτα ή μόνο γυμνάζονταν δεν είδαν τις ίδιες βελτιώσεις, γεγονός που ενισχύει τη σημασία αυτών των δύο σχετικά φθηνών τροποποιήσεων του τρόπου ζωής στη συνολική υγεία και στην καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών όπως η λιπώδης ηπατική νόσος».
Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή τυχαιοποιήθηκαν σε μία από τις τέσσερις ομάδες: μια ομάδα νηστείας εναλλακτικής ημέρας, μια ομάδα αερόβιας άσκησης, μια συνδυασμένη ομάδα και μια ομάδα ελέγχου στην οποία οι συμμετέχοντες δεν έκαναν αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Οι συμμετέχοντες στις ομάδες δίαιτας παρακολουθούνταν για την πρόσληψη της τροφής τους και οι συμμετέχοντες στις ομάδες άσκησης χρησιμοποίησαν ένα μηχάνημα στο εργαστήριο του Varady για μία ώρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Η Varady είπε ότι η μελέτη δεν εξέτασε εάν η εναλλάξ νηστεία ήταν καλύτερη ή χειρότερη από άλλες δίαιτες όταν συνδυάζεται με άσκηση, αλλά εξεπλάγη όταν είδε πολύ λίγους συμμετέχοντες να εγκαταλείπουν τη μελέτη. «Οι παρεμβάσεις νηστείας και άσκησης εναλλασσόμενης ημέρας μπορεί να είναι δύσκολες για τους ανθρώπους να τις τηρήσουν και σε προηγούμενες μελέτες έχουμε δει σημαντική εγκατάλειψη. Ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε ότι σε αυτή τη δοκιμή είχαμε πολύ μεγάλη προσκόλληση στις παρεμβάσεις», είπε η Varady.
Εκτός από τη διαπίστωση tvn βελτιωμένων μεταβολικών δεικτών, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι δεν υπήρξαν σοβαρά συμβάντα ασφάλειας κατά τη διάρκεια της δοκιμής -οι ασθενείς μπόρεσαν να διατηρήσουν με ασφάλεια τη δίαιτα και την άσκηση για την τρίμηνη μελέτη, κάτι που η Varady πιστεύει ότι είναι ένας δείκτης που μπορεί η παρέμβαση είναι μια καλή επιλογή για άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους χωρίς φάρμακα, τα οποία μπορεί να έχουν παρενέργειες.
Οι ερευνητές έγραψαν: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η συνδυαστική παρέμβαση ήταν αποτελεσματική για τη μείωση του σωματικού βάρους, της λιπώδους μάζας, της περιφέρειας μέσης, της ALT, της ινσουλίνης νηστείας, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της αύξησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, σε ασθενείς με παχυσαρκία και NAFLD, έναντι της ομάδας ελέγχου».
Περισσότερες πληροφορίες: Effect of alternate day fasting combined with aerobic exercise on non-alcoholic fatty liver disease: A randomized controlled trial, Cell Metabolism (2022). DOI: 10.1016/j.cmet.2022.12.001.

























