Μην αφήνετε τον σκύλο να σας γλείφει!

Αμερικανοί επιστήμονες συμβουλεύουν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν πρέπει να φιλάνε το κατοικίδιό τους ούτε να αφήνουν τον σκύλο να γλείφει το πρόσωπό τους διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα.

Τα «φιλιά» ανάμεσα σε σκύλους και ανθρώπους μπορεί να οδηγήσουν σε ανταλλαγή βακτηρίων και ουλίτιδα στους ανθρώπους καθώς πολλοί σκύλοι έχουν περιοδοντίτιδα. Από την άλλη μεριά ανθρώπινα βακτήρια μεταδίδονται στους σκύλους.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, οι περισσότεροι σκύλοι πάσχουν από περιοδοντίτιδα, αλλά μόνο το 5% θα εκδηλώσει κάποια στιγμή τερηδόνα. Αντιθέτως, ποσοστό πάνω από 90% των ανθρώπων παρουσιάζουν τερηδόνα.

Η προειδοποίηση ακολουθεί έρευνα που διεξήχθη πέρυσι και εξέτασε την οδοντική υγεία ιδιοκτητών σκύλων στην Ιαπωνία. Στο 16% εξ αυτών εντοπίστηκε ένα επιβλαβές για την υγεία των δοντιών μικρόβιο, το οποίο κανονικά υπάρχει στους σκύλους αλλά όχι στους ανθρώπους. Οι εθελοντές αυτοί είπαν ότι συνήθιζαν να φιλούν τους σκύλους τους ή να τους αφήνουν να τους γλείφουν στο στόμα. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την ουλίτιδα στον άνθρωπο. Να σημειωθεί ότι αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή περιοδοντίτιδα, η τελική έκβαση της οποίας είναι η απώλεια των δοντιών.

Ωστόσο, και οι σκύλοι είχαν κολλήσει μικρόβια από τους ανθρώπους – και μάλιστα περισσότερα. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές εντόπισαν δέκα ανθρώπινα βακτήρια περιοδοντίτιδας στο στόμα των ζώων. Επιπλέον, η μετάδοση των μικροβίων παρατηρήθηκε ακόμα και σε χαμηλού βαθμού επαφή μεταξύ σκύλων και ανθρώπων.

Αλλά δεν είναι μόνο το θέμα της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Υπάρχουν καταγραφές σύμφωνα με τις οποίες το  βακτήριο που ονομάζεται Capnocytophaga canimorsus και βρίσκεται στα ούλα των σκύλων μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο. Μια τέτοια περίπτωση δημοσιεύθηκε στο European Journal of Case Reports in Internal Medicine το 2019.

Φροντίστε την στοματική υγεία του σκύλου σας

Πάντως, ο Δρ. Πωλ Μάτζα, από το Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, λέει πως ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης εξαρτάται από τις οδοντικές συνήθειες υγιεινής ανθρώπων και σκύλων. «Εάν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων φροντίζουν την στοματική υγιεινή των ζώων, καθαρίζοντας λ.χ. τακτικά τα δόντια τους, τότε το στόμα των ζώων μπορεί να είναι πιο καθαρό κι απ’ το δικό τους», είπε.

Και πρόσθεσε πως μολονότι η συνήθεια των ζώων να καθαρίζονται με τη γλώσσα τους γεμίζει το στόμα τους με βακτήρια των κοπράνων, τα βακτήρια αυτά απομακρύνονται γρήγορα από το στόμα τους με την κατάποση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές λένε πως οι άνθρωποι που οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγουν να φιλούν τους σκύλους είναι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα πολύ μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σημειώνεται ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να έχουν μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά τα οποία μεταδίδονται στον άνθρωπο.

Δείτε επίσης