Τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια 2 φορές την ημέρα

paidi dontiaΣύμφωνα με στοιχεία από την πρώτη οργανωμένη καταγραφή της στοματικής υγείας παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα, το 60% των παιδιών δεν έχει πάει ποτέ στον οδοντίατρο. Επίσης, το 36% των παιδιών προσχολικής ηλικίας έχει ήδη τερηδόνα, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία, το 72% των παιδιών ξεκινά καθυστερημένα το βούρτσισμα, δηλαδή μετά την ηλικία των 2 ετών.

Μόνο 27% βουρτσίζει τα δόντια του 2 φορές την ημέρα, ενώ το 30% των γονέων δεν γνωρίζουν εάν το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι χρήσιμο για την υγεία των δοντιών. Τέλος, το 40% δεν γνωρίζουν εάν η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούν έχει φθόριο.

Βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (FDI) στο πλαίσιο Διεθνούς Συμποσίου για τη Στοματική Υγεία, κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένου ότι στη Ελλάδα δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα για τα παιδιά 2-5 ετών. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν ένα σοβαρό ζήτημα: την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών προγραμμάτων για παιδιά, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αφού τότε παρατηρείται χαλάρωση των καλών συνηθειών πρόληψης και πλήττεται σημαντικά η στοματική υγεία.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Αγουρόπουλο, παιδοδοντίατρο και επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Αθηνών «τα ευρήματα των μελετών ενισχύουν το δεδομένο ότι το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα, δύο φορές την ημέρα, συμβάλλει δραστικά στην μείωση της τερηδόνας. Επίσης, η σωστή ενημέρωση των ενηλίκων, γονέων και εκπαιδευτικών, για την τήρηση απλών κανόνων στοματικής υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της καλή στοματικής υγείας των παιδιών».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δημητριάδης, οδοντίατρος, μέλος της Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, ανέφερε ότι «εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αδυνατεί να πληρώσει την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά βουρτσίσματος, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τη στοματική υγεία παιδιών και εφήβων. Σε αυτό το πλαίσιο η υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής οδοντιατρικής, μέσα από συνεργασίες επιστημονικών και άλλων φορέων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία και τη βελτίωση της στοματικής υγείας των παιδιών».

Τέλος, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Δρ Ορλάντο Μοντέριρο ντα Σίλβα τόνιζε ότι «σε καιρό κρίσης, η καλύτερη επιλογή είναι η πρόληψη».

Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι όσον αφορά στην κατάσταση της στοματικής υγείας των παιδιών στην Ελλάδα, υπάρχει βελτίωση σε σχέση με την περασμένη 20ετία. Έτσι, το ποσοστό των 12χρονων, χωρίς τερηδόνα, από 12% που ήταν το 1985, σήμερα βρίσκεται στο 37%, ενώ στην ηλικία των 15 ετών, ο αντίστοιχος δείκτης είναι  29%. Ο στόχος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ήταν, έως το 2010, ποσοστό 90% των παιδιών να είναι ελεύθερα τερηδόνας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος για τη χώρα μας.

Συμβουλές για καλύτερη στοματική υγεία στην παιδική ηλικία

  • Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν από νωρίς να φροντίζουν το χαμόγελό τους. Βουρτσίστε τα δόντια σας μαζί, πρωί και βράδυ και μάθετε έτσι στα παιδιά μια καλή συνήθεια που θα τα ωφελεί για μια ζωή.
  • Ζητήστε από τον οδοντίατρο να σας δείξει τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος, γιατί υπάρχουν μικρές διαφορές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο, όπως προτείνεται από τους Διεθνείς και Ελληνικούς Οργανισμούς Παιδοδοντιατρικής και Οδοντιατρικής.
  • Ανανεώστε την οδοντόβουρτσα του παιδιού κάθε 3 μήνες. Μετά το διάστημα αυτό, η οδοντόβουρτσα έχει φθαρεί και δεν πληροί τους κανόνες υγιεινής.
  • Aλλάξτε την οδοντόβουρτσα αν το παιδί πέρασε ένα κρυολόγημα ή επέστρεψε από την κατασκήνωση, για να αποφύγετε τη μεταφορά μικροβίων.
  • Δείξτε στο παιδί πώς να καθαρίζει με νήμα ανάμεσα στα δόντια.
  • Πηγαίνετε το παιδί τακτικά στον οδοντίατρο για φθορίωση και έλεγχο της στοματικής του υγείας.
  • Προτιμήστε έναν ειδικευμένο παιδοδοντίατρο, ώστε η εμπειρία της επίσκεψης να είναι ευχάριστη για το παιδί και η φροντίδα πιο ολοκληρωμένη.

Δείτε επίσης