Οι ποδηλάτες που κάνουν πρωταθλητισμό ζουν 6 χρόνια περισσότερο

podhlatesΥπάρχουν εδώ και χρόνια ανησυχίες ότι ο πρωταθλητισμός καταπονεί την καρδιά και τελικά επιφέρει βλάβες στην υγεία.Ένας λόγος γι’ αυτό θεωρείται η χρήση των απαγορευμένων ουσιών που κάνουν οι πρωταθλητές. Κι ένας άλλος λόγος είναι ότι η υπερβολική άσκηση μεγαλώνει την καρδιά (το μυοκάρδιο) όπως συμβαίνει και  με τους άλλους μυς του σώματος με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο, κάτι που κάνει την καρδιά πιο ευάλωτη σε περίπτωση καρδιακής προσβολής.

Όμως μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Άμστερνταμ, έρχεται να διαψεύσει τις ανησυχίες για την υποτιθέμενη βλαβερή επίδραση που έχει στην καρδιά των αθλητών η υπερβολική σωματική άσκηση.

Οι Γάλλοι ποδηλάτες που λαμβάνουν μέρος στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας ζουν, κατά μέσον όρο, 6 χρόνια περισσότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό και χάνουν την ζωή τους σπανιότερα από προβλήματα καρδιάς. Έτσι οι παλιότερες πληροφορίες μπορεί να ήταν παραπλανητικές

H έντονη άσκηση κάνει καλό

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν στην εξέταση 786 Γάλλων αθλητών που έλαβαν μέρος στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας κατά την περίοδο 1947-2012. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η θνησιμότητα μεταξύ τους ήταν κατά 41% χαμηλότερη απ’ αυτή των υπόλοιπων γάλλων μέχρι τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο Δρ Ζαβιέ Ζουβέν του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι το ποσοστό αυτό είναι «τεράστιο», γεγονός που θα πρέπει να κάνει τους γιατρούς να προτείνουν την έντονη σωματική άσκηση.

Οι συμμετέχοντες στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας -που συγκρίνεται με την συμμετοχή σε μαραθώνιο πολλές ημέρες την εβδομάδα επί σχεδόν τρεις εβδομάδες- διατρέχουν ουσιαστικά 33% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, έχουν μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο, περιλαμβανομένου του καρκίνου, με μοναδική εξαίρεση τον τραυματισμό σε τροχαίο, γεγονός που κατά τον Δρ Ζουβέν αντανακλά την συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων.

Την ανησυχία για τους κινδύνους από την έντονη σωματική άσκηση, όπως η ποδηλασία ή ο μαραθώνιος, πυροδότησαν τα αποτελέσματα ορισμένων παλαιότερων ερευνών, σε μικρή κλίμακα, που χρησιμοποίησαν προηγμένες απεικονιστικές τεχνικές και υποδήλωναν την πιθανότητα καρδιακής ανωμαλίας, όπως αρρυθμίες.  Ο Αλφρεντ Μποβ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Τεμπλ και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, σχολίασε ότι αυτές οι πληροφορίες που προέρχονται από τις απεικονιστικές τεχνικές μπορεί να είναι παραπλανητικές.

«Η μακροπρόθεσμη εξέταση των ποδηλατών του Γύρου τη Γαλλίας οδηγεί σε ένα ασφαλές συμπέρασμα ως προς τα οφέλη της έντονης σωματικής άσκησης», προσθέτει ο Μποβ. «Το μήνυμα είναι σαφές -ακόμη και ο βαθμός της έντασης (της σωματικής άσκησης) που περιλαμβάνει ο Γύρος της Γαλλίας δεν πρόκειται να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σας», σύμφωνα με τον ίδιο.

Δείτε επίσης