Ο λιναρόσπορος μειώνει σημαντικά την υπέρταση

linarosporos1Η κατανάλωση λιναρόσπορου συνδέεται με σημαντική μειωμένη αρτηριακή πίεση στα άτομα που έχουν υπέρταση, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της  Manitoba η οποία διεξήχθη στο νοσοκομείο St-Boniface του Καναδά και παρουσιάστηκε σε επιστημονική συνεδρίαση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Λος Άντζελες το 2012.

Η μελέτη αφορούσε 110 άτομα που είχαν διαγνωστεί με περιφερική αρτηριοπάθεια και υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες που ακολούθησαν για έξι μήνες παρόμοια διατροφή με τη διαφορά ότι η μία ομάδα κατανάλωνε λιναρόσπορο και η άλλη όχι. Συγκεκριμένα, η πρώτη ομάδα έτρωγε καθημερινά 30 γραμμάρια λιναρόσπορο από τροφές όπως είναι κουλούρια, τα μάφινς και ειδικά ζυμαρικά και η δεύτερη ομάδα έτρωγε παρόμοιες τροφές χωρίς όμως να περιέχουν λιναρόσπορο.

Αντιυπερτασικές ιδιότητες

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα υπερτασικά άτομα που έτρωγαν λιναρόσπορο μείωσαν σε μεγάλο βαθμό την αρτηριακή πίεση. Κατά μέσο όρο η συστολική πίεση (η μεγάλη) μειώθηκε 15 mmHg και η διαστολική (η μικρή) μειώθηκε 8 mmHg. Στην ομάδα που δεν έτρωγε λιναρόσπορο και είχε χρησιμοποιηθεί ως σύγκριση, η συστολική πίεση αυξήθηκε λίγο και η διαστολική παρέμεινε ίδια.

Αυτές οι κατά της υπέρτασης ιδιότητες του λιναρόσπορου είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε σύγκριση με άλλες τροφές. Και σημαίνουν ότι μπορεί κάποιος, καταναλώνοντας λιναρόσπορο, να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και κατά 30% τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Ο λιναρόσπορος ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε άλφα λινολενικό οξύ (από το οποίο το σώμα μπορεί να δημιουργήσει άλλα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), φυτικές ίνες και λιγνάνες, ένα είδος φυτικών ουσιών σχετίζεται με πολλά οφέλη για την καρδιά και τα αγγεία.

Ο λιναρόσπορος  περιέχει μέχρι και 800 φορές περισσότερες λιγνάνες από ότι άλλες φυτικές πηγές ( όπως όσπρια και δημητριακά ). Εκτός του ότι ενεργούν ως αντιοξειδωτικά,  οι λιγνάνες μιμούνται και τη δράση των οιστρογόνων (φυτοοιστρογόνα). Ο λιναρόσπορος περιέχει επίσης εντερολακτόνη, μια λιγνάνη που έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Δείτε επίσης