Ημικρανίες: Προσοχή στα οπιοειδή χάπια

migraineΑμερικανοί ειδικοί, και συγκεκριμένα η Αμερικανική Εταιρία Κεφαλαλγία εξέδωσαν νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ημικρανιών ώστε να μη γίνονται άσκοπες εξετάσεις και κατάχρηση στα παυσίπονα χάπια που μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Υπολογίζεται ότι το 12% των Αμερικανών υποφέρουν από ημικρανίες και ότι οι γυναίκες είναι τριπλάσιες από τους άνδρες.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Headache, τα παυσίπονα χάπια δεν πρέπει να αποτελούν την πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση των ημικρανιών. Ούτε οι γιατροί πρέπει να ζητούν συστηματικά αξονικές τομογραφίες.

«Ο στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους γιατρούς και τους ασθενείς να σκεφτούν προσεκτικά για την τυχόν παρεχόμενη ιατρική φροντίδα που μπορεί να έχει παρενέργειες ή να μην είναι απαραίτητη», δήλωσε η Elizabeth Loder πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας.

Οι σημαντικότερες επισημάνσεις των Αμερικανών ειδικών είναι:

Τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή παυσίπονα είναι μεν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της ημικρανίας, αλλά οι περισσότερες ημικρανίες είναι χρόνιο πρόβλημα και η συχνή λήψη των οπιοειδώνχαπιών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάρτησης από αυτά.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος της υπερβολικής δόσης. Τα οπιοειδή φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέου τύπου κεφαλαλγία που προκαλείται από την κατάχρηση παυσίπονων. Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα τα οποιοειδή αυξάνουν την ευαισθησία του εγκεφάλου στον πόνο.

Για τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, οι ειδικοί λένε ότι καλό είναι να μην λαμβάνονται πάνω από 2 φορές την εβδομάδα ώστε να μην υπάρχουν τυχόν παρενέργειες στα νεφρά, το συκώτι ή το στομάχι.

Σε ότι αφορά τις εξετάσεις, οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν μπορούν να γίνουν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, καλό είναι να μην προτιμούνται οι αξονικές τομογραφίες οι οποίες επιβαρύνουν τον ασθενή με υψηλές δόσεις ακτινοβολίας. Οι μαγνητικές τομογραφίες δεν εκθέτουν τους ασθενείς σε ακτινοβολία.

Τριπτάνες και βιοανάδραση

Στα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση των ημικρανιών είναι τα φάρμακα που ανήκουν στις τριπτάνες, η τεχνική του biofeedback (βιοανάδραση) όπου ο πάσχων μαθαίνει να ελέγχει τις αντιδράσεις του σώματός του και να υπάρχει πρόγραμμα στον ύπνο και στην ώρα των γευμάτων (η παράλειψη γευμάτων αυξάνει την ένταση των συμπτωμάτων που προκαλούν οι ημικρανίες).

Τέλος, οι ειδικοί των πονοκεφάλων λένε ότι οι εγχειρήσεις που γίνονται για τις ημικρανίες είναι ακόμα σε πειραματική φάση και δεν τις συνιστούν εκτός κι αν πρόκειται για κλινική δοκιμή.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις που μας λένε ότι τα οφέλη μιας εγχείρηση υπερισχύουν έναντι των δυνητικών βλαβών ή παρενεργειών ή ακόμα ότι παρέχουν κάποια βοήθεια», δήλωσε η Loder. Όσο για τα νέα φάρμακα πριν εγκριθούν θα πρέπει να περάσουν από αυστηρό τεστ, σημείωσε η ειδικός.

 

Δείτε επίσης