Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ έχουν πιο συχνά προβλήματα μνήμης και άνοια

omada aimato mnhmhΣύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology από ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, η ομάδα αίματος ΑΒ προδιαθέτει στην εκδήλωση προβλημάτων μνήμης που σχετίζονται με την πρώιμη άνοια.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη Μαίρη Κούσμαν, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 1.000 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί αντιμετώπιζαν προβλήματα μνήμης. Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι, τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ αποτελούσαν το 6% εκείνων που είχαν συμπτώματα νοητικής και έκπτωσης των λειτουργιών της μνήμης, ωστόσο η ομάδα ΑΒ είναι η πιο σπάνια και συναντάται στο 4% του πληθυσμού. Όσοι ανήκουν σε αυτήν λοιπόν, διατρέχουν 82% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν απώλεια μνήμης.

Ομάδα αίματος και καρδιαγγειακή υγεία

Ο ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα άτομα που έχουν  υψηλότερα επίπεδα του παράγοντα VIII, μία πρωτεΐνη η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος, έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γνωστικά προβλήματα. Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ βρέθηκε να έχουν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης από τα άτομα των άλλων ομάδων αίματος.

“Η μελέτη μας εξέτασε την ομάδα αίματος και τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, αλλά αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας,” ανέφερε η Κούσμαν. Και πρόσθεσε: “Η ομάδα αίματος σχετίζεται επίσης με άλλες αγγειακές παθήσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, έτσι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις διασυνδέσεις μεταξύ των αγγείων και της υγείας του εγκεφάλου. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.”

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια μελέτη του 2012 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα της ομάδας αίματος ΑΒ έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με την ομάδα αίματος O. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, το 2013 μια άλλη μελέτη βρήκε ότι τα άτομα της ομάδας αίματος ΑΒ έχουν υψηλότερα επίπεδα του παράγοντα VIII και άρα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καλύτεροι τρόποι για να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή είναι μια ισορροπημένη διατροφή, όχι κάπνισμα και η τακτική άσκηση.

Δείτε επίσης