Αποτελούν τα αμύγδαλα θεραπεία για τον πονοκέφαλο;

Ο πονοκέφαλος είναι πιο κοινή αιτία που κάποιος παίρνει φάρμακα.

Δεν υπάρχει ικανοποιητική εξήγηση για το τι προκαλεί τον πονοκέφαλο καθώς οι ειδικοί θεωρούν ότι μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Πρόκειται για μια διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο η οποία μπορεί να πυροδοτηθεί από διάφορες αιτίες.

Μερικές φορές ο πονοκέφαλος οφείλεται στην κατάχρηση των παυσίπονων χαπιών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή του (ακετυλοσαλικυλικό οξύ, παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη).

Το μαγνήσιο

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι  βοηθάει η κατανάλωση μαγνησίου. Ο πονοκέφαλος και οι ημικρανίες έχουν σε πολλά άτομα αιτία μια σύσφιξη των αγγείων του εγκεφάλου.

Το μαγνήσιο μπορεί να έχει όφελος επειδή βοηθάει στη χαλάρωση των λείων μυικών κυττάρων που βρίσκονται στα τοιχώματα των αγγείων. Ρυθμίζει την ηλεκτρική δραστηριότητα των κυττάρων στα νεύρα και στους μυς. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που παρουσιάζουν πονοκεφάλους και ημικρανίες έχουν έλλειψη μαγνησίου.

Σε μια μελέτη που έγινε για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στη μείωση των ημικρανιών, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που πήραν μαγνήσιο μείωσαν την συχνότητα των πονοκεφάλων κατά 41,6 % σε σύγκριση με 15,8% για όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν χωρίς παρενέργειες.

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε πολλές φυτικές τροφές, όπως είναι το σπανάκι, μεταξύ των οποίων και στα αμύγδαλα.

Τα αμύγδαλα

Να σημειωθεί  ότι τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), η έλλειψη της οποίας παίζει ρόλο στον πονοκέφαλο. Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι η ριβοφλαβίνη μείωσε τον αριθμό των πονοκεφάλων τουλάχιστον κατά 50%.

Η σαλικίνη, το συστατικό της ασπιρίνης που καταπραΰνει τον πόνο, βρίσκεται επίσης στα αμύγδαλα.

Να σημειωθεί όμως ότι σε κάποιους ανθρώπους που έχουν αλλεργία στη σαλικίνη, τα αμύγδαλα μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο αντί να τον θεραπεύσουν.

Δείτε επίσης