Γονίδιο καθορίζει την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων μας

704077b5555f5d2392wallpaper1Δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο απέναντι σε μια αρνητική κατάσταση. Μερικά άτομα είναι πιο ευαίσθητα και υπεραντιδρούν απέναντι στα αρνητικά σχόλια που γίνονται γι’ αυτούς είτε σε άλλες καταστάσεις όπως π.χ. μπορεί να κλαίνε εύκολα βλέποντας μια δραματική κινηματογραφική ταινία.

Τώρα, μια μελέτη δείχνει ότι η ένταση μιας συναισθηματικής έκρηξης είναι γονιδιακό θέμα. Ένα γονίδιο που σχετίζεται με τον νευροδιαβιβαστή νοραδρεναλίνη του εγκεφάλου και ονομάζεται ADRA2b επηρεάζει την ευαισθησία των ανθρώπων απέναντι στα συναισθηματικά φορτισμένα ερεθίσματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας καναδικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience.

Τα άτομα που φέρουν μια συγκεκριμένη ποικιλία αυτού του γονιδίου αντιδρούν πιο έντονα στις αρνητικές και τις θετικές εικόνες, βρήκαν ψυχολόγοι από το University of British Columbia.

«Κάθε άνθρωπος πράγματι βλέπει τον κόσμο διαφορετικά. Για τους ανθρώπους με τη συγκεκριμένη γονιδιακή ποικιλομορφία, ό,τι έχει σχέση με τα συναισθήματα ξεχωρίζει πολύ περισσότερο» λέει η Ρεμπέκα Τοντ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ.

Το γονίδιο ADRA2b

Το γονίδιο ADRA2b κωδικοποιεί έναν υποδοχέα του νευροδιαβιβαστή νοραδρεναλίνη (γνωστού και ως νορεπινεφρίνη). O νευροδιαβιβαστής αυτός παράγεται σε ερεθίσματα που σχετίζονται με διάφορες καταστάσεις, όπως π.χ. είναι το στρες, στον υπομέλανα τόπο (locus coeruleus) του εγκεφάλου.

Τα μηνύματα της νοραδρεναλίνης στέλνονται σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου αλλά κάποια ποσότητα του νευροδιαβιβαστή παραμένει στην περιοχή και προσδένονται σε υποδοχείς που ονομάζονται alpha2b αδρενεργικοί υποδοχείς. Αυτοί οι υποδοχείς σταματούν την παραγωγή της νοραδρεναλίνης πριν τα πράγματα εκτροχιαστούν και παράγονται από το γονίδιο ADRA2b.

Προηγούμενες έρευνες της Τοντ είχαν δείξει ότι μια συγκεκριμένη ποικιλία του γονιδίου δείχνει να αυξάνει την εστίαση της προσοχής σε λέξεις με αρνητικό περιεχόμενο. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η αυτή η ποικιλία αυξάνει την ευαισθησία σε συναισθηματικά ερεθίσματα «πιο πολύ από ό,τι θα προβλέπαμε» είπε η Τοντ.

egefalsos5555euaisthsia5

Οι φορείς μιας συγκεκριμένης γονιδιακής ποικιλίας  αντιδρούν περισσότερο στις λέξεις αρνητικό περιεχόμενο.

Η ερευνητική ομάδα υπέβαλε σε τομογραφίες 39 άτομα, από τα οποία τα 21 είχαν τη συγκεκριμένη ποικιλία.  Στη διάρκεια της εξέτασης οι εθελοντές κλήθηκαν να κοιτάξουν μια σειρά εικόνων με θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο περιεχόμενο.

Οι εθελοντές που είχαν τη συγκεκριμένη ποικιλία του γονιδίου ανέφεραν πιο έντονα συναισθήματα. Αυτό εκλαμβάνεται ως ένδειξη αυξημένης ευαισθησίας. Επιπλέον, οι τομογραφίες έδειξαν ότι οι φορείς είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συμμετέχουν στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στην αξιολόγηση απολαύσεων ή απειλών.

Πάντως, τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες μελέτες. Περαιτέρω έρευνες μπορούν να δείξουν αν το συγκεκριμένο γονίδιο παίζει ρόλο στη μετατραυματική διαταραχή, στα επίπεδα άγχους και στους εθισμούς.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η συχνότητα της εν λόγω ποικιλίας του ADRA2b διαφέρει μεταξύ των εθνικοτήτων. Το 50% των Καυκάσιων που εξετάστηκαν στον Καναδά ήταν φορείς αλλά το ποσοστό πέφτει στο 10% στη Ρουάντα.

Δείτε επίσης