Πιο επιρρεπείς στον αλκοολισμό όσοι έχουν γαλανά μάτια

Οι γαλανομάτηδες είναι πιο επιρρεπείς στον αλκοολισμό, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Medical Genetics: Neuropsychiatric Genetics.

blue-eyes555555555Οι Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τις γνώσεις μας γύρω από τις ρίζες του αλκοολισμού, αλλά και κάποιων ψυχιατρικών διαταραχών.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια γενετική βάση για περισσότερα από 10.000 άτομα. Οι περισσότεροι ήταν Αφρο-αμερικανοί ή αμερικανοί ευρωπαϊκής καταγωγής. Όλοι έπασχαν από τουλάχιστον μια ψυχική νόσο και πολλοί είχαν πολλαπλές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή, μαζί με εξάρτηση από αλκοόλ ή ουσίες.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της βάσης, οι ερευνητές εντόπισαν 1.200 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής που ήταν εξαρτημένοι από το αλκοόλ. Οι ερευνητές εντόπισαν σχέση με το χρώμα των ματιών και ανάλυσαν το φύλο και τις διαφορές κάθε ατόμου ως προς τον τόπο καταγωγής.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί ευρωπαϊκής καταγωγής με ανοιχτόχρωμα μάτια είχαν υψηλότερο ποσοστό εξάρτησης από το αλκοόλ, συγκριτικά με εκείνους με σκουρόχρωμα μάτια. Τα γαλανά μάτια ήταν εκείνα που σχετίστηκαν περισσότερο με τον αλκοολισμό.

Τα γενετικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το χρώμα των ματιών του κάθε ατόμου παρατάσσονται μαζί με τα γονίδια που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, είπαν οι ερευνητές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το χρώμα των ματιών είναι χρήσιμο εργαλείο εντοπισμού των ατόμων με επιρρέπεια στον αλκοολισμό.

Δείτε επίσης