Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή βελτιώνουν τη στύση

Οι τροφές που περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα φλαβονοειδών (flavonoids) βελτιώνουν η στυτική λειτουργία στον άνδρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και της Σχολής Δημόσιας Υγείας «T.H. Chan» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

flavonoeidh 6Τα φλαβονοειδή βρίσκονται κυρίως στο κρασί, το τσάι, στα μήλα, στα σταφύλια, στις φράουλες, στα μούρα, στα πορτοκάλια, στα κρεμμύδια, στο κακάο, στο ελαιόλαδο και σε ορισμένα προϊόντα σόγιας.

Τρεις ομάδες τους, οι ανθοκυανίνες, οι φλαβανόνες και οι φλαβόνες, παρέχουν το μεγαλύτερο όφελος στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ανθοκυανίνες περιέχονται σε όλα τα μούρα, το κόκκινο κρασί και τα ραπανάκια, ενώ οι φλαβανόνες και οι φλαβόνες στα εσπεριδοειδή. Οι κατεχίνες είναι επίσης μια ομάδα φλαβονοειδών και βρίσκονται  στα φύλλα του τσαγιού. Άλλη ομάδα είναι οι τανίνες, περιέχονται στα κόκκινα κρασιά (υπάρχουν και στα λευκά).

Σε μια άλλη κατηγορία των φλαβονοειδών, στις φλαβονόλες περιλαμβάνεται η κερσετίνη (Quercetin) η οποία έδειξε σε μια μελέτη ότι βοήθησε τη στυτική λειτουργία των διαβητικών ποντικιών.

Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες βελτιώνουν την λειτουργία των τριχοειδών αγγείων κάνοντας πιο ανθεκτικά τα τοιχώματά τους. Επίσης ενισχύουν την απορρόφηση της βιταμίνης C.

Διατροφή και καλύτερη στύση

Στη μελέτη έλαβαν μέρος πάνω από 25,096 μεσήλικες και ηλικιωμένοι άνδρες οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη Health Professionals Follow-Up Study. Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια από το 1986 και έπειτα. Το 2000, 2004 και 2008 κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ικανότητά τους να πετύχουν και να διατηρήσουν τη στύση τους. Κατά τη διάρκεια των 10 ετών παρακολούθησης το 35,6% των ανδρών ανέφερε επεισόδια στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τις απαντήσεις τους με την ποσότητα των φλαβονοειδών στην διατροφή τους και βρήκαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων σχετίστηκε με 14% μείωση του κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία. Η γυμναστική επίσης έχει θετικά αποτελέσματα. Ο συνδυασμός άσκησης και μιας διατροφής πλούσιας σε φλαβονοειδή μείωνε τον κίνδυνο κατά 21%.

Τα οφέλη των φλαβονοειδών ήταν μεγαλύτερα για τους άνδρες άνω των 70 ετών.

Τα φλαβονοειδή ενισχύουν την ικανότητα να επιτύχει ένας άνδρας και να διατηρήσει τη στύση του πιθανότατα επειδή διατηρούν υγιή τα αιμοφόρα αγγεία του. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνουν την λειτουργίας του αγγειακού συστήματος και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη έχει βρει ότι μειώνουν επίσης τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που έχει συνδέσει τα φλαβονοειδή με τη στυτική λειτουργία. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι ο καφές (2-3 φλιτζάνια) μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της στυτικής δυσλειτουργίας, ακόμα και κατά 39%. Σε γενικές γραμμές η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή προσφέρει αξιόλογο όφελος.

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη σε pdf.

Δείτε επίσης