Tα ζυμαρικά δεν παχαίνουν αποφαίνεται ιταλική μελέτη

zymarika 6Aν και η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ δημοφιλής τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα ζυμαρικά συχνά εξαιρούνται εξαιτίας της πεποίθησης ότι οι υδατάνθρακες συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Τώρα, μια επιδημιολογική ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Diabetes, συμπεραίνει ότι τα ζυμαρικά αδίκως έχουν συνδυαστεί με την παχυσαρκία διότι όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά μπορούν να συμβάλλουν στο αδυνάτισμα. Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, με επικεφαλής τον Έλληνα διατροφολόγο Γιώργο Πούνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες, της Moli-sani και της INHES (Italian Nutrition & Health Survey) που περιλάμβαναν συνολικά πάνω από 23.000 ανθρώπους στην Ιταλία.

Η μελέτη Moli-sani  άρχισε πριν από περίπου 10 χρόνια και αφορά πάνω από 25.000 άτομα τα οποία ζουν στην περιοχή Molise της Ιταλίας. Στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει το ρόλο των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία, ιδιαίτερα σε σχέση με τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Η μελέτη INHES συνέλεξε δεδομένα από ερωτηματολόγια που έγιναν μέσω τηλεφώνου σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας και συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο που αυτές επηρεάζονται. Συνολικά, 9.319 άνθρωποι έδωσαν πληροφορίες σ’ αυτή τη μελέτη.

Από τα στοιχεία προέκυψε ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν συνδέεται με αυξημένη παχυσαρκία. Αντίθετα, τα ζυμαρικά μπορεί να βοηθούν στην απώλεια βάρους. Όσοι έτρωγαν μακαρόνια και άλλα ζυμαρικά, είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους/ύψους) και μικρότερη περίμετρο μέσης.

«Αντίθετα με ό,τι πολλοί πιστεύουν, τα ζυμαρικά δεν σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους», ανέφερε ο κ. Πούνης, ο οποίος αποφοίτησε το 2008 από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και πήρε το διδακτορικό του στη διατροφική και την καρδιαγγειακή επιδημιολογία το 2014 από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

«Ο πολύς κόσμος θεωρεί τα ζυμαρικά ακατάλληλα για απώλεια βάρους. Έτσι, ορισμένοι τα βγάζουν τελείως από τη διατροφή τους. Όμως η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή δεν είναι σωστή αντίληψη», πρόσθεσε η Λίτσια Ιακοβιέλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας του Neuromed.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, μπορύν να καταναλώνουν ζυμαρικά χωρίς να φοβούνται ότι θα παχύνουν, αλλά με μέτρο. Τονίζουν ότι τα ζυμαρικά δεν πρέπει να συνοδεύονται με σάλτσες που περιέχουν πολύ αλάτι, ζάχαρη ή λίπη.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η μελέτη έχει ένα αδύναμο σημείο: ότι ένα μέρος των στοιχείων βασίστηκε σε ερωτηματολόγια μέσω τηλεφώνου, κάτι που μειώνει την εγκυρότητα του συμπεράσματος.

Δείτε επίσης