Οι ημικρανίες αυξάνουν 80% τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες

Μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) στη Νέα Ορλεάνη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα συσχέτισε τις ημικρανίες με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες.

Η συσχέτιση αυτή έχει παρατηρηθεί επίσης σε προηγούμενες μελέτες, και περισσότερο όταν υπάρχουν ημικρανίες με αύρα. Όσον αφορά τον κίνδυνο στους άνδρες, οι έρευνες έχουν δείξει επίσης σύνδεση, αλλά σ’ αυτούς οι ημικρανίες είναι πολύ λιγότερες. Σημειώνεται ότι οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιθανότερο να έχουν ημικρανίες από ό,τι οι άνδρες.

Αν και δεν είναι σαφές γιατί υπάρχει αυτή η σύνδεση, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Cecil Rambarat ανέφερε ότι είναι σημαντικό για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να έχουν επίγνωση της σύνδεσης, δεδομένου ότι η ημικρανία γενικά δεν θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

83% μεγαλύτερος κίνδυνος

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 6 χρόνια την πορεία της υγείας 917 εθελοντριών, μέσης ηλικίας 58 ετών, εκ των οποίων οι 224 (το 24,4%) είχαν ιστορικό ημικρανιών. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, το 18% όσων είχαν ιστορικό ημικρανίας και το 17% όσων δεν είχαν ιστορικό είχαν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Όμως, η διαφορά άλλαξε και έγινε στατιστικά σημαντική όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου. Διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με όσες γυναίκες δεν είχαν ημικρανίες, αυτές με ιστορικό ημικρανιών είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ ημικρανιών και εγκεφαλικών επεισοδίων, υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με τη σύνδεση. Είναι πιθανό η συσχέτιση να αφορά τα αιμοφόρα αγγεία στο σύνολό τους, και όχι μόνο στα αγγεία του εγκεφάλου. Επίσης, η φλεγμονή και τα υψηλότερα επίπεδα της πήξης του αίματος μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο τόσο στα καρδιακά προβλήματα όσο και στις ημικρανίες. Από την άλλη μεριά, οι φραγμένες αρτηρίες (αθηροσκλήρωση) και η υψηλή πίεση του αίματος που συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο, δεν φαίνεται να συνδέονται με τις ημικρανίες.

Πάντως, λιγότερο από το 1% των εγκεφαλικών επεισοδίων στις γυναίκες σχετίζονται με τις ημικρανίες. Οι γυναίκες με ημικρανίες θα πρέπει να ελέγχουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Θα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα, να ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να είναι προσεκτικές σχετικά με τα αντισυλληπτικά χάπια που βασίζονται στα οιστρογόνα, διότι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δείτε επίσης