Το μεσεντέριο είναι το 79ο όργανο του ανθρώπινου σώματος

Tο μεσεντέριο (mesentery) είναι μια διπλή πτυχή του περιτοναίου, της μεμβράνης που επικαλύπτει τα κοιλιακά όργανα και την κοιλότητα της κοιλιάς. Είναι ένας ιστός, που κολλά το λεπτό έντερο στο τοίχωμα της κοιλιάς και το διατηρεί στο συγκεκριμένο του σχήμα. Το λεπτό έντερο είναι κολλημένο στη βάση του μεσεντερίου όπως περίπου τα φύλλα ενός βιβλίου στη δικιά τους βάση. Με αυτόν τον τρόπο, όταν σηκωνόμαστε, το έντερο δεν πέφτει στη λεκάνη μας.

Μπορεί ο ρόλος του μεσεντερίου να μη μοιάζει εκ πρώτης όψεως πολύ σπουδαίος αλλά είναι. Το λεπτό έντερο που περιέχει τις υγροποιημένες τροφές και έχει μήκος 6,7 μέτρα δεν διατηρείται στη θέση του χωρίς το μεσεντέριο και τα παιδιά που γεννιούνται χωρίς αυτό το όργανο μπορεί να υποφέρουν από “καταστροφικά γεγονότα” που συμβαίνουν στο έντερό τους. Με απλά λόγια, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το μεσεντέριο.

mesenterio

Ξεχωριστό όργανο

Μετά από λεπτομερή εξέταση μέσω ηλεκτρονικού μικροσκοπίου το 2012, δύο Ιρλανδοί επιστήμονες λένε ότι το μεσεντέριο πρέπει να θεωρείται ως ξεχωριστό όργανο και όχι απλά ένας ιστός. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ορισμένες δομές του μεσεντερίου δεν λειτουργούν μεμονωμένα αλλά αποτελούν ένα ενιαίο όργανο, στο οποίο έως σήμερα δεν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή. Πρέπει να θεωρηθεί όργανο διότι έχει ενιαία δομή, με αρχή και τέλος, και διακριτό ρόλο. Επί του παρόντος, υπάρχουν 78 όργανα στο ανθρώπινο σώμα που συνθέτουν 13 συστήματα, άρα το μεσεντέριο είναι το 79ο όργανο.

Η μελέτη των Ιρλανδών ερευνητών δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

«Στο άρθρο μας, το οποίο πριν δημοσιευθεί εξετάσθηκε και αξιολογήθηκε από άλλους καθηγητές Ιατρικής, εξηγούμε ότι έχουμε ένα όργανο στο ανθρώπινο σώμα το οποίο έως τώρα δεν αναγνωρίζαμε ως ενιαία οντότητα», ανέφερε ο J. Calvin Coffey, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, στην Ιρλανδία, ο οποίος πρώτος ανακάλυψε ότι το μεσεντέριο είναι ενιαίο όργανο.

«Η ανατομική περιγραφή που υπήρχε γι’ αυτό εδώ και 100 χρόνια είναι λάθος, διότι το παρουσίαζε ως κατακερματισμένο και πολύπλοκο αλλά στην πραγματικότητα είναι μία ενιαία δομή», είπε Coffey. Όπως λέει ο ίδιος, το μεσεντέριο είναι στενά συνδεδεμένο με το λεπτό έντερο και βρίσκεται σε μια περιοχή του ανθρώπινου σώματος που δεν έχει διερευνηθεί πλήρως.

Χάρη στις έρευνες του Coffey το 2012, οι φοιτητές της Ιατρικής έχουν αρχίσει ήδη να διδάσκονται ότι το μεσεντέριο αποτελεί ξεχωριστό όργανο του πεπτικού συστήματος, κάτι που είναι επίσημο πλέον. Το ιατρικό βιβλίο Gray’s Anatomy επικαιροποιήθηκε το 2015 για να συμπεριλάβει το νέο ορισμό του μεσεντερίου ως ξεχωριστού οργάνου.

Δείτε επίσης