Περιορισμένο το όφελος της κουρκουμίνης στην υγεία

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να δώσει γεύση και κίτρινο χρώμα, αλλά συγχρόνως τον συνοδεύουν πολλοί ισχυρισμοί υγείας, λόγω της κουρκουμίνης που περιέχει.

Η κουρκουμίνη, μία πολυφαινόλη που υπάρχει στον κουρκουμά σε ποσοστό όχι παραπάνω από 5%, θεωρείται από ορισμένους ότι μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη και της νόσου Αλτσχάιμερ. Για παράδειγμα, ερευνητές από την Ταϊλάνδη δημοσίευσαν μια μελέτη στο Diabetes Care το 2012 που βρήκε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να προλάβει τον διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που είχαν προδιαβήτη (ωστόσο η διάρκεια της μελέτης ήταν μόνο εννιά μήνες).

Μια νέα επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με κουρκουμίνη βρήκε ότι οι ισχυρισμοί υγείας γύρω από την ουσία δεν έχουν στέρεα επιστημονική βάση. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε που ACS’ Journal of Medicinal Chemistry αναφέρει ότι η κουρκουμίνη έχει περιορισμένο – αν υπάρχει – θεραπευτικό όφελος.

Ο κουρκουμάς, ο οποίος προστίθεται στο κάρυ και τις μουστάρδες, λόγω της ξεχωριστής γεύσης και του χρώματός του, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι επιστήμονες ερευνούν το ρόλο της κουρκουμίνης στην υγεία. Πάνω από 120 μελέτες -οι περισσότερες στο εργαστήριο- έχουν διεξαχθεί για να εξετάσουν τους ισχυρισμούς υγείας γύρω από τον κουρκουμά.

Μικρή απορρόφηση

Στην τρέχουσα μελέτη, για να φθάσουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές εξέτασαν όλα τα επιστημονικά επιστημονικά άρθρα γύρω από το θέμα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κουρκουμίνη είναι μια ασταθής χημική ένωση υπό φυσιολογικές συνθήκες και δεν απορροφάται εύκολα από το ανθρώπινο σώμα. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ιδιότητες αυτές δεν μπορούν να κάνουν την ουσία ικανή να αποτελέσει μέσο οποιασδήποτε θεραπείας.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να βασίζεται σε μια διπλή, τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή στον άνθρωπο που υποστηρίζει ότι η κουρκουμίνη αποτελεί θεραπευτικό μέσο.

Οι συγγραφείς λένε πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι έρευνες σχετικά με την κουρκουμίνη πρέπει να σταματήσουν. Ο κουρκουμάς και παρασκευάσματά του ίσως να έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ουσιαστικά ευρήματα στην επιστημονική βιβλιογραφία γι’ αυτό. Μπορεί η κουρκουμίνη να μη έχει καλή απορρόφηση αλλά δεν αποκλείεται να κάνει καλό στο παχύ έντερο.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι στην ανασκόπηση αυτή δεν ελήφθη υπόψη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αργότερα, το 2018. Μεταξύ των διατροφικών συμπληρωμάτων υπάρχουν σκευάσματα από τα οποία η απορρόφηση της κουρκουμίνης είναι ικανοποιητική. Μια 18άμηνη μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι ένα διατροφικό συμπλήρωμα κουρκουμίνης βελτίωσε τη μνήμη και τη διάθεση σε άτομα με εξασθένιση μνήμης αλλά όχι άνοια.

Δείτε επίσης