Η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση (HIIT) απελευθερώνει πολλές ενδορφίνες

Φινλανδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Turku ανακάλυψαν ότι η απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο που προκαλείται από την άσκηση εξαρτάται από την ένταση της άσκησης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychopharmacology.

Η απελευθέρωση ενδορφινών που προκαλείται από την άσκηση μπορεί να είναι ένας σημαντικός μηχανισμός που επηρεάζει το κίνητρο για άσκηση και τη διατήρηση μιας τακτικής σωματικής δραστηριότητας.

Η μελέτη δείχνει ότι η δημοφιλής διαλειμματική προπόνηση υψηλών εντάσεων (ΗΙΙΤ- high-intensity interval training) οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, που μπορεί να ανακουφίσει από το σωματικό και συναισθηματικό στρες που προκαλεί η ένταση αυτής της άσκησης.

Μια λιγότερο απαιτητική, παραδοσιακή αερόβια άσκηση μίας ώρας δεν προκαλεί παρόμοια απελευθέρωση ενδορφινών.

Ενδορφίνες ως απάντηση στον πόνο

Στη μελέτη, η ΗΙΙΤ αύξησε σημαντικά την απελευθέρωση ενδορφινών και άλλων οπιοειδών πεπτιδίων στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τον πόνο και τα συναισθήματα.

Επιπλέον, η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα, τα οποία όμως φαίνεται πως προκάλεσαν υψηλότερη απελευθέρωση ενδορφινών.

Η αερόβια άσκηση μιας ώρας αύξησε τα ευχάριστα συναισθήματα και την ευφορία, αλλά δεν προκάλεσε σημαντική απελευθέρωση ενδορφινών.

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν ότι η ένταση της άσκησης επηρεάζει την απελευθέρωση ενδορφινών και ότι τα οπιοειδή του εγκεφάλου εμπλέκονται τόσο στα θετικά όσο και στα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται από τη σωματική άσκηση που εκτελείται σε διαφορετικές εντάσεις», ανέφερε η υποψήφια διδάκτωρ Tiina Saanijoki από το κέντρο PETC Turku.

Σε μέτριες εντάσεις προπόνησης, οι ευχάριστες αισθήσεις που προκαλούνται από την πιθανή απελευθέρωση ενδορφινών μπορεί να προωθήσουν την τακτική άσκηση.

Σε πολύ υψηλής έντασης άσκηση, η απελευθέρωση των ενδορφινών φαίνεται να συνδέεται με δυσφορία και πόνο. Οι περισσότερες ενδορφίνες μπορεί να παράγονται για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση. Ωστόσο, τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να αποθαρρύνουν την περαιτέρω άσκηση. Η ένταση της  άσκησης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την εκκίνηση νέων προγραμμάτων γυμναστικής, εξήγησε η Saanijoki.

Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ). Οι συμμετέχοντες δέχτηκαν μια ένεση με ραδιενεργή ουσία που δεσμεύεται στους υποδοχείς οπιοειδών του εγκεφάλου. Η ραδιενέργεια στον εγκέφαλο μετρήθηκε με σαρωτή ΡΕΤ σε τρεις καταστάσεις: μετά από 60 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης, μετά από διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (ΗΙΙΤ) και μετά από ανάπαυση.

Μέχρι σήμερα είναι άγνωστο το πώς η ένταση της άσκησης επηρεάζει την παραγωγή οπιοειδών.

Δείτε επίσης