Οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερη χοληστερίνη

Μια ανασκόπηση 49 μελετών (παρατήρησης και ελέγχου) βρήκε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες, και κυρίως οι καθαρά χορτοφαγικές (vegan), συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα HDL και LDL χοληστερόλης, σε σύγκριση μια παμφάγα διατροφή. H μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrition Reviews.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η σχέση μεταξύ χορτοφαγικής δίαιτας και μακροπρόθεσμων επιδράσεων στα λιπίδια του αίματος (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) εξετάζονται από μια μετα-ανάλυση.

Οι συγγραφείς της μελέτης – Yoko Yokoyama, Susan Levin και Neal Barnard – εξέτασαν 30 μελέτες παρατήρησης και 19 κλινικές δοκιμές, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης στη μετα-ανάλυση.

Η ανασκόπηση βρήκε ότι:

  • Στις μελέτες παρατήρησης η φυτική διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερη ολική χοληστερόλη κατά 29,2 mg/dL. Επίσης σχετίζεται με μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 22,9 mg/dL και μείωση της χοληστερόλης HDL κατά 3,6 mg/dL, συγκριτικά με τις ομάδες ελέγχου που ακολουθούσαν παμφάγα διατροφή. Οι 30 παρατηρητικές μελέτες περιέλαβαν 10.143 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 40,6 έτη (εύρος, 23,8-71,8 έτη). Οι οκτώ από αυτές ήταν αυστηρά χορτοφαγικές.
  • Στις κλινικές δοκιμές μια χορτοφαγική διατροφή μειώνει την ολική χοληστερόλη κατά 12,5 mg/dL την LDL χοληστερόλη κατά 12,2 mg/dL και την HDL χοληστερόλη κατά 3,4 mg/dL, σε σύγκριση με μια παμφάγα δίαιτα. Οι 19 κλινικές μελέτες περιέλαβαν 1.484 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 48,6 έτη (εύρος, 21-65 έτη).
  • Στις κλινικές δοκιμές η χορτοφαγική διατροφή αύξησε τα τριγλυκερίδια κατά 5,8 mg/dL (αλλά ήταν ένα στατιστικά μη σημαντικό αποτέλεσμα, δηλαδή υπήρχε αυξημένη πιθανότητα λάθους).

Να σημειωθεί ότι οι μελέτες παρατήρησης παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο μεροληψίας.

Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ χορτοφαγικής δίαιτας και χαμηλότερων επιπέδων χοληστερόλης στις μελέτες παρατήρησης μπορεί να οφείλεται στο χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Οι διατροφικές δίαιτες περιλαμβάνουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και χαμηλότερη χοληστερίνη. Επίσης οι φυτικές τροφές όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες που ρίχνουν τη χοληστερόλη.

Η επίδραση μιας φυτικής διατροφή στη μείωση των λιπιδίων του αίματος μπορεί να μεγιστοποιηθεί με την επιλογή συγκεκριμένων τροφίμων. Σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που περιελάμβανε τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές ίνες, πρωτεΐνη σόγιας, φυτικές στερόλες και αμύγδαλα, η LDL χοληστερίνη μειώθηκε κατά 28,6%.

“Τα άμεσα οφέλη για την υγεία από μια φυτική διατροφή, όπως η απώλεια βάρους, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η βελτιωμένη χοληστερόλη, είναι καλά τεκμηριωμένα σε ελεγχόμενες μελέτες”, ανέφερε η Susan Levin.

Πηγή: Association between plant-based diets and plasma lipids: a systematic review and meta-analysis.

Δείτε επίσης