Αρτηριακή πίεση: Πιο ακριβές το φορητό πιεσόμετρο στη μέτρηση του κινδύνου

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal for Medicine έδειξε ότι η διαρκής μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με φορητό πιεσόμετρο είναι πιο ακριβής στην ένδειξη του κινδύνου σε σχέση με την μέτρηση στο ιατρείο.

Η υπέρταση είναι μια αιτία πρόωρου θανάτου, επηρεάζοντας περίπου το 25% των ενηλίκων παγκοσμίως.

Η μελέτη περιελάμβανε με 63.910 ζεύγη γιατρού-ασθενή, που είχαν κάνει μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με το συμβατικό αναλογικό πιεσόμετρο ή με ψηφιακά αυτόματα πιεσόμετρα. Οι ασθενείς είχαν επίσης σε διαφορετική χρονική στιγμή χρησιμοποιήσει φορητά πιεσόμετρα για την καταγραφή της αρτηριακής τους πίεσης σε εύρος 24ωρου (ανά 20-30 λεπτά).

Η μελέτη έδειξε ότι η διαρκής μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με φορητό πιεσόμετρο ήταν αρκετά πιο ακριβής από την κλασική μέτρηση στο ιατρείο, όσον αφορά την αποκάλυψη του κινδύνου για καρδιαγγειακό θάνατο.

Με ένα σύστημα 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πίεσης, ενδεχομένως να είναι εφικτό να αποκαλυφθούν και οι στιγμιαίες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, στο ιατρείο η μέτρηση μπορεί να είναι αυξημένη λόγω άγχους -το φαινόμενο της λευκής μπλούζας- ή μπορεί ακόμα και το αντίθετο.

Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη τους έρχεται για πρώτη φορά να αλλάξει τα δεδομένα και να δείξει ότι η αρτηριακή πίεση όταν μετράται τακτικά κατά τη διάρκεια του 24ωρου προβλέπει πιο σωστά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου, από τη στιγμιαία μέτρηση στο ιατρείο.

Ο José R. Banegas, από το Universidad Autónoma de Madrid, και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν δεδομένα από μια πολυκεντρική, εθνική ομάδα που βασίζεται σε μητρώα, η οποία περιελάμβανε 63.910 ενήλικες στην Ισπανία. Εξέτασαν την κλινική και την 24ωρη περιπατητική αρτηριακή πίεση.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 4,7 ετών, 3.808 ασθενείς πέθαναν από οποιαδήποτε αιτία και 1.295 από αυτούς πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια. Η ανάλυση έδειξε ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεση με πιεσόμετρο έδειχνε καλύτερα τον κίνδυνο.

“Το 24ωρο σύστημα μέτρησης πρέπει να χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη λήψη των ιατρικών αποφάσεων, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικότερες θεραπείες και να σώζουν περισσότερες ζωές”, υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Δείτε επίσης