Μεγαλύτερος κίνδυνος για τις γυναίκες το κάπνισμα, ο διάβήτης και η υπέρταση

Το χάσμα στα ποσοστά καρδιακής προσβολής μεταξύ γυναικών και ανδρών έχει κάπως κλείσει επειδή και οι γυναίκες σήμερα κάνουν ανθυγιεινή ζωή (κάπνισμα, ποτό, εργασία με βάρδιες). Πάντως η αναλογία θνησιμότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι περίπου 4,5 προς 1 στη μεσαία ηλικία (30-64) και στη συνέχεια 2 προς 1 (65-89). Οι γυναίκες εμφανίζουν το πρώτο έμφραγμα του μυοκαρδίου, κατά μέσο όρο, 9 χρόνια αργότερα από τους άνδρες.

Οι άνδρες στη Βρετανία αντιμετωπίζουν σήμερα τριπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, γνωστή και ως έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε σύγκριση με τις γυναίκες, επειδή κάνουν ανθυγιεινή ζωή.

Ωστόσο, μια νέα ανάλυση των ιατρικών αρχείων περίπου μισού εκατομμυρίου μεσήλικων διαπίστωσε ότι, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στις γυναίκες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Elizabeth Millett του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέλυσαν στοιχεία για 471,998 άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών χωρίς καρδιαγγειακό ιστορικό, εκ των οποίων το 56% ήταν γυναίκες. Σε διάστημα επτά ετών, υπήρχαν σχεδόν οκτώ περιστατικά εμφραγμάτων ανά 10.000 ανθρωποέτη στις γυναίκες έναντι 24 περιστατικών/10.000 ανθρωποέτη μεταξύ των ανδρών.

Διαπιστώθηκε ότι ενώ οι άνδρες καπνιστές έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με τους μη καπνιστές, οι γυναίκες καπνίστριες έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με τις μη καπνίστριες. Αυτό σημαίνει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 55% περισσότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Επίσης η υπέρταση αυξάνει κατά 83% και ο διαβήτης τύπου 2 κατά 47% περισσότερο τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

“Συνολικά περισσότεροι άνδρες παθαίνουν από έμφραγμα από ό,τι γυναίκες, όμως ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο πιο πολύ στις γυναίκες από ό,τι τον αυξάνουν στους άνδρες, συνεπώς οι γυναίκες με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου βρίσκονται σε συγκριτικά μειονεκτική θέση” δήλωσε η Millett.

Και πρόσθεσε: “Η καρδιαγγειακή νόσο είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος των γυναικών, αλλά δεν έχει γίνει συνειδητό. Έχουν επικεντρωθεί κυρίως στον καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν την ίδια πρόσβαση στις θεραπείες που βασίζονται σε κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη και την υπέρταση και σε πόρους για να βοηθηθούν να χάσουν βάρος και να σταματήσουν το κάπνισμα όπως και οι άντρες”.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που αναλύει τόσο τις απόλυτες όσο και τις σχετικές διαφορές στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής μεταξύ των δύο φύλων για ένα φάσμα παραγόντων κινδύνου. Είπαν ότι οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, έχουν πιο συχνά σώμα σαν αχλάδι και οι άνδρες περισσότερο σαν σχήμα μήλου. Αυτές οι διαφορές στην κατανομή του λίπους μπορεί να έχουν διαφορετικό αντίκτυπο στο μεταβολικό σύστημα και μπορεί να σχετίζονται με κάποιες διαφορές του φύλου.

Πηγή: Sex differences in risk factors for myocardial infarction: cohort study of UK Biobank participants.

Δείτε επίσης