Ο κίνδυνος θανάτου ενός ανθρώπου -από οποιαδήποτε αιτία- αυξάνει, όσο μεγαλώνει η περιφέρεια της μέσης του, άσχετα με το αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή όχι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που “χτυπάει καμπανάκι” για όσους και όσες έχουν πολύ λίπος στην κοιλιά τους, ακόμα κι αν κατά τα άλλα έχουν κανονικό βάρος.
Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου στην Ατλάντα των ΗΠΑ, υπό τον δρα Έρικ Τζέικομπς, σε εργασία που δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό “Archives of Internal Medicine”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, μελέτησαν επί εννιά χρόνια τη σχέση ανάμεσα στην περιφέρεια της μέσης 48.500 ανδρών και 56.350 γυναικών άνω των 50 ετών και στο θάνατό τους από οποιαδήποτε αιτία.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά για όσους άνδρες έχουν μέση μεγαλύτερη των 110 εκατοστών και για τις γυναίκες με μέση άνω των 95 εκατοστών. Όσοι άνθρωποι έχουν πολύ μεγάλη μέση (άνω των 120 εκατοστών οι άνδρες και άνω των 110 εκατοστών οι γυναίκες), έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με όσους έχουν λεπτή μέση.
Ο αυξημένος κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από το αν ο άνδρας ή η γυναίκα έχουν συνολικά φυσιολογικό βάρος, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η έρευνα πάντως συμπέρανε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ειδικά για τις γυναίκες που έχουν γενικότερα φυσιολογικό βάρος, αλλά μεγάλη περιφέρεια μέσης.
Η μελέτη ακόμα διαπίστωσε ότι όσοι έχουν πολύ μεγάλη μέση, είναι πιθανότερο -σε σχέση με όσους έχουν λεπτή μέση- να είναι λιγότερο μορφωμένοι, να έχουν ψηλό δείκτη σωματικής μάζας, να μην ασκούνται σωματικά, να είναι νυν ή πρώην καπνιστές και να έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου ή αναπνευστικής νόσου.
Κάποιας μορφής αναπνευστική πάθηση είναι η κυριότερη αιτία θανάτου όσων έχουν πολύ μεγάλη μέση και ακολουθούν οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει την μεγάλη περιφέρεια μέσης με την καρδιοπάθεια, τις χρόνιες φλεγμονές, την ινσουλινο-αντίσταση, την υψηλή πίεση και χοληστερίνη του αίματος, καθώς και τον διαβήτη τύπου 2.
Οι επιστήμονες συνιστούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθεί καλύτερα η συσχέτιση ανάμεσα στο πάχος της μέσης και στην αυξημένη θνησιμότητα. Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου αποδίδεται κυρίως στο ότι η μεγάλη περιφέρεια μέσης συνεπάγεται συσσώρευση λίπους στα σπλάχνα, τα οποία περιβάλλουν τα όργανα στην κοιλιά, πράγμα που θεωρείται πιο επικίνδυνο σε σχέση με το λίπος κάτω από το δέρμα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, άσχετα από το βάρος του, πρέπει να αποφεύγει κανείς να παίρνει κιλά στην μέση.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/short/170/15/1293