Απλή οφθαλμολογική εξέταση θα μπορεί ενδεχομένως να εντοπίζει το Alzheimer και άλλες νόσους πριν αναπτυχθούν συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.
Η μέθοδος χρησιμοποιεί φωσφορίζοντες δείκτες που επικολλώνται σε κύτταρα που πεθαίνουν, τα οποία εμφανίζονται στον αμφιβληστροειδή και μπορούν να αποτελέσουν αρχική ένδειξη του θανάτου των νευρώνων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια αλλά σχεδιάζονται δοκιμές σε ανθρώπους.
Ερευνητές από το University College του Λονδίνου ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε εξέταση για τη νόσο που θα πραγματοποιούν οφθαλμίατροι.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cell Death and Disease’, θα μπορέσει ενδεχομένως να οδηγήσει τους επιστήμονες στο να παρακάμψουν τη δυσκολία διερέυνησης αυτού που συμβαίνει στον εγκέφαλο όσων πάσχουν από Alzheimer.
Επί του παρόντος εξαρτώνται από ακριβές εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας που πραγματοποιούνται μετά τον θάνατο του ασθενούς.
Η νέα τεχνική επιτρέπει στους επιστήμονες να ακολουθήσουν την εξέλιξη της νόσου εστιάζοντας σε κύτταρα που πεθαίνουν, στον αμφιβληστροειδή.
Τα κύτταρα εμφανίζονται σαν πράσινες κηλίδες, καθώς απορροφούν τη φωσφορίζουσα χρωστική ουσία.
Η Καθηγήτρια Francesca Coredeiro, επικεφαλής της έρευνας, από το University College, δήλωσε πως λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο αμφιβληστροειδής αποτελεί άμεση, λεπτή προέκταση του εγκεφάλου. Πρόσθεσε ότι είναι εντελώς πιθανό, στο μέλλον, πηγαίνοντας κάποιος στον οφθαλμίατρο να εξετάσει την όρασή του να μπορεί επίσης να εξετάζει την κατάσταση του εγκεφάλου του. Ελπίζει πως η εξέταση θα είναι έτοιμη σε διάστημα πέντε ετών. Όπως δήλωσε, η έρευνα θα βοηθήσει τους επιστήμονες να δουν πώς εξελίσσεται η νόσος συγκρίνοντας τον θάνατο κυττάρων του αμφιβληστροειδούς με διαφορά ορισμένων εβδομάδων.
Η πρώτη δοκιμή σε ασθενή για την αξιολόγηση της τεχνικής θα ξεκινήσει το τρέχον έτος.