Επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι το κόκκινο κρεμμύδι προστατεύει από καρδιακές προσβολές επειδή ρίχνει την LDL-c (κακή χοληστερόλη), και δεν επηρεάζει την HDL-c (καλή χοληστερόλη), Η κακή χοληστερόλη (χοληστερίνη) συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών προκαλώντας τελικά στένωση.
Η μελέτη έγινε σε χάμστερ, τα οποία οι επιστήμονες τάιζαν με τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη δίνοντάς τους και πολτοποιημένο κόκκινο κρεμμύδι.
Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, τα ζώα παρουσίασαν μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα τους κατά 20%, παρ’ ό,τι έτρωγαν πάρα πολλή χοληστερόλη. Η «καλή» χοληστερόλη τους, όμως, δεν παρουσίασε μείωση.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζεν Γιου Τσεν, από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, πολλές προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση κόκκινων κρεμμυδιών με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, ο βιολογικός μηχανισμός της επίδρασής τους παραμένει ακόμα άγνωστος. «Το εύρημα της νέας μελέτης υποστηρίζει την θεωρία ότι η συστηματική κατανάλωση κρεμμυδιών μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», πρόσθεσε.
Τα κόκκινα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο στις μεσογειακές χώρες, αλλά και στην Ινδία και στη Μέση Ανατολή. Είναι πολύ πιο γλυκά απ’ ό,τι τα λευκά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, γι’ αυτό και μπορούν να προστίθενται ωμά στις σαλάτες.
Εκτός από τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, τα κρεμμύδια φαίνεται πως ελαττώνουν και τον κίνδυνο καρκίνου. Στην Τζώρτζια των ΗΠΑ, λ.χ., όπου καταναλώνεται ευρέως μια ποικιλία κρεμμυδιού που λέγεται βιντέλια, τα κρούσματα καρκίνου του στομάχου είναι λιγότερα. Αντίστοιχα στην Κίνα, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν τα περισσότερα κρεμμύδια και σκόρδα απ’ ό,τι οποιοσδήποτε άλλος λαός, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου είναι κατά 40% μειωμένος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Τα κρεμμύδια δρουν, τέλος, προστατευτικά και εναντίον του βήχα και του κρυολογήματος, σύμφωνα με άλλες μελέτες.