Η φθηνή ασπιρίνη μπορεί να χαρίσει χρόνια σε όσους λαμβάνουν ήδη θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, οι πάσχοντες από καρκίνο, οι οποίοι είτε χειρουργήθηκαν, είτε υποβλήθηκαν σε ακτινοβολίες και έλαβαν ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν από καρκίνο σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν ασπιρίνη. Πιο συγκεκριμένα, εκείνοι που έλαβαν τα φάρμακα είχαν περισσότερες από 4% πιθανότητες να πεθάνουν μετά από δέκα χρόνια, σε σύγκριση με το 10% των ανδρών που δεν λάμβαναν αντιπηκτικά.
Οι άνδρες με επιθετικό καρκίνο του προστάτη ευνοήθηκαν περισσότερο, ανακοίνωσαν οι ερευνητές ενόψει της διάσκεψης της Αμερικανικής Ένωσης Ακτινοβολίας στην Ογκολογία, το οποίο ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στο Σαν Ντιέγκο.
“Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι τα αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να επιδράσουν στην ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δρ Κέβιν Κόε της Ιατρικής Σχολής Southwestern στο πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ντάλας.
Ο Κόε και η ομάδα του πραγματοποίησαν έρευνα σε δείγμα 5.275 ανδρών, των οποίων ο καρκίνος δεν είχε κάνει μετάσταση πέραν του προστατικού αδένα. Από αυτούς, οι 1.982 λάμβαναν αντιπηκτικά.
Αυτοί που λάμβαναν ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα για να μειώσουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβου κινδύνευαν πολύ λιγότερο από μετάσταση και είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, ανέφερε η ομάδα του Κόε ενόψει της διάσκεψης.
“Αν η κυριότερη επίδραση των αντιπηκτικών είναι να προλαμβάνουν τη μετάσταση (εξάπλωση του όγκου), αυτό μπορεί να αποδεικνύει γιατί οι προηγούμενες κλινικές δοκιμές με αντιπηκτικά φάρμακα είχαν αντιφατικά αποτελέσματα, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς που μετείχαν στις δοκιμές είχαν ήδη εμφανίσει μετάσταση. Αν ο καρκίνος έχει ήδη κάνει μετάσταση, τότε τα αντιπηκτικά δεν θα είναι τόσο ευεργετικά”.
“Τα οφέλη ήταν εμφανή με τη χρήση ασπιρίνης έναντι των άλλων αντιπηκτικών”, είπε ο Κόε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
“Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι αισιόδοξα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού ενταχθεί στη σταθερή θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη η λήψη ασπιρίνης”, πρόσθεσε ο ίδιος