Η χρήση βλαστοκυττάρων σε συνδυασμό με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας αναμένεται στο μέλλον να αντικαταστήσει τις αρθροπλαστικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται σήμερα. Ήδη έχει επιτευχθεί η μερική αναγέννηση των αρθρικών χόνδρων με τη χρήση βλαστοκυττάρων σε αρθροπλαστικές επεμβάσεις ενώ οι έρευνες στρέφονται στην ολική αναγέννηση των χόνδρων με βλαστοκύτταρα. Με την εφαρμογή βλαστοκυττάρων έχει επιτευχθεί ολική αναγέννηση χόνδρων σε πειραματόζωα αλλά οι φυσικές ιδιότητες αυτών των χόνδρων αποδείχτηκαν κατώτερες των προσδοκιών.
Η κυτταρική αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου με χρήση βιομιμητικών εμφυτευμάτων και οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ορθοπαιδική, ήταν το αντικείμενο ανακοινώσεων που παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή του τμήματος χημικών μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Κυπαρισσίδη, στο κοινό συνέδριο του Τμήματος Επανορθωτικής Χειρουργικής Ισχίου και Γόνατος της ΕΕΧΟΤ, της Εταιρείας Έρευνας Ισχίου και Γόνατος και της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϋλικών.
Όπως ανέφερε ο κ. Κυπαρισσίδης, όταν για κάποιο λόγο ένας αρθρικός χόνδρος καταστραφεί δεν αναγεννιέται όπως αναγεννιούνται άλλοι ιστοί. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με αντικατάσταση του χόνδρου με πλαστικά υλικά όπως το υψηλής συχνότητας πολυαιθυλένιο. Με τα βλαστοκύτταρα προς το παρόν μπορεί να επιτευχθεί μερική αποκατάσταση του αρθρικού χόνδρου. Δηλαδή, γίνονται αρθροπλαστικές επεμβάσεις με τη χρήση πολυμερικών ικριωμάτων (υποστρωμάτων) στα οποία «στερεώνονται» τα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια με τη χρήση αυξητικών παραγόντων επιτυγχάνεται ο πολλαπλασιασμός και διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε χονδροκύτταρα ή οστεοκύτταρα.
«Η νανοτεχνολογία είναι το εργαλείο που έχει να κάνει με το ικρίωμα δηλαδή με το υπόστρωμα όπου στερεώνονται τα βλαστοκύτταρα. Εξετάζουμε ποια νανοδομή επηρεάζει τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε χονδροκύτταρα ή σε οστεοκύτταρα. Από αυτήν εξαρτάται η επιτυχής ανάπλαση του ιστού με τη χρήση βλαστοκυττάρων» εξηγεί ο κ. Κυπαρισσίδης.