H στυτική δυσλειτουργία συχνά προειδοποιεί τους άντρες πως πιθανόν να πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και η υπέρταση. Και παρόλο που το πρόβλημα της στύσης αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικά, μόλις τρεις στους 10 άντρες απευθύνονται στον ειδικό, με τους περισσότερους να υποφέρουν σιωπηρά. Είναι ενδεικτικό πως παγκοσμίως τέσσερις στους 10 άντρες άνω των 40 ετών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στύσης, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως το 2025 περίπου 322 εκατομμύρια άντρες θα πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι ουρολόγοι επισημαίνουν πως τουλάχιστον 160.000-200.000 Ελληνες έχουν μειωμένη σεξουαλική απόδοση.
Η κατάθλιψη, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η «απόσταση» που δημιουργείται ανάμεσα στο ζευγάρι είναι μόνο μερικές από τις παράπλευρες απώλειες της στυτικής δυσλειτουργίας που αρίθμησε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής, Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ουρολογίας του Πανεπιστήμιου Cornell των ΗΠΑ, δρ Michael Parelman, κατά το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Υγεία των Αντρών.
Το αποτέλεσμα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, είναι πως μεσολαβούν δύο με τρία χρόνια έως ότου να πάρουν απόφαση οι άντρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στύσης να απευθυνθούν στον γιατρό. Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως επίσης συχνά οι γιατροί δεν ρωτούν…
Η αναβλητικότητα αυτή όμως είναι η αιτία που χάνεται πολύτιμος χρόνος για την πρόωρη διάγνωση σοβαρών παθήσεων, που συνήθως ευθύνονται για την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που «βασανίζει» τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών.
«Σήμερα γνωρίζουμε πως το 80% των περιπτώσεων οφείλεται σε οργανικά πρόβλημα και μόλις το 20% σε ψυχολογικούς παράγοντες. Ο,τι βλάπτει την καρδιά βλάπτει και τη στύση, δεδομένου πως πρόκειται για αγγειακή λειτουργία. Γι’ αυτό και παραπέμπουμε τους ασθενείς άμεσα σε καρδιολόγο, αλλά και σε μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να εξακριβωθεί πως δεν πάσχει παράλληλα από καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση ή διαβήτη», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο ουρολόγος – ανδρολόγος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και διευθυντής του ΕΣΥ, κ. Γιώργος Σαλπιγγίδης.
Οι τραυματισμοί στην περιοχή της πυέλου, οι επεμβάσεις για καρκίνο του προστάτη αλλά και η φαρμακευτική αγωγή για παθήσεις όπως είναι η κατάθλιψη και η υπέρταση αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας.
Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Σαλπιγγίδης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται από τους ουρολόγους μια θετική εξέλιξη: οι Ελληνες βγαίνουν σταδιακά από το «καβούκι» τους, συχνά έπειτα από προτροπή της συντρόφου τους. «Το πρώτο βήμα είναι να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής – προτείνουμε φυσική άσκηση, αλλαγή διατροφής και ρύθμιση της πίεσης. Οι άντρες όμως αδημονούν, γι αυτό και τους χορηγούμε φάρμακα».
Οπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή, εκτός από το γεγονός πως δίνει πίσω στους άντρες τη σεξουαλική ζωή τους (σε ποσοστό περίπου 80%), βοηθά και το αναπαραγωγικό σύστημα των αντρών να παραμείνει υγιές. «Με τη λήψη των φαρμάκων προκαλείται πλούσια αιμάτωση στα αγγεία που τροφοδοτούν τα σηραγγώδη σώματα του πέους, με αποτέλεσμα να διατηρείται το σύστημα σε συνθήκες υψηλής οξυγόνωσης και άρα σε καλή κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο πως ο οργανισμός έχει προβλέψει να έχουν οι άντρες νυχτερινή στύση – είναι ακόμη ένας μηχανισμός προφύλαξης».
Στα 25 εκατ. ευρώ ο τζίρος των χαπιών
Η… απογείωση στις πωλήσεις των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι ενδεικτική του επιπολασμού της νόσου, αλλά και της ολοένα αυξανόμενης αποφασιστικότητας των αντρών να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους.
Είναι ενδεικτικό πως σε διάστημα ενός έτους καταναλώθηκαν από τους Ελληνες 4,5 εκατομμύρια χάπια, με τους γιατρούς να επισημαίνουν πως το έντονο στρες (εργασιακό και οικονομικό) εντείνει ακόμη περισσότερο το φαινόμενο.
Με βάση τα παραπάνω αλλά και την εκτιμώμενη κίνηση στα φαρμακεία, οι φαρμακευτικές εταιρείες υπολογίζουν πως το 2010 θα κλείσει με κέρδη που θα αγγίζουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ!
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν τρία σκευάσματα, τα οποία λαμβάνονται από το στόμα: η σιλδεναφίλη (Viagra), η ταδαλαφίλη (Cialis) και η βαρδεναφίλη (Levitra) βελτιώνουν τη σκληρότητα της στύσης και τη διάρκειά της. Και παρόλο που το «μπλε» χάπι ήταν αυτό που έκανε επί χρόνια τη διαφορά, πλέον φαίνεται πως και το «κίτρινο» και το «πορτοκαλί» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Τα πωλούν σαν… τσίχλες
Το επόμενο στοίχημα για τις εταιρείες είναι να ρίξουν το τελευταίο… κάστρο εκείνων των αντρών που διστάζουν να λάβουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, καθώς θεωρούν ότι στιγματίζονται παραδεχόμενοι την αδυναμία τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η εταιρεία Bayer (Levitra), που κατά το 7ο παγκόσμιο συνέδριο για την υγεία των αντρών παρουσίασε τη νέα μεταμφίεση του «πορτοκαλιού» χαπιού, που έχει μελετηθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην προδίδει τους άντρες που κάνουν χρήση της ουσίας βαρδεναφίλη.
Η επίπεδη συσκευασία με τα έντομα χρώματα και τη διακριτική σήμανση, που αναμένεται να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας τους επόμενους μήνες, θυμίζει περισσότερο κουτί για τσίχλες, έτσι ώστε ο χρήστης να μη στοχοποιείται.
Το… καμουφλάζ ωστόσο δεν σταματά εδώ: το νέο χάπι με γεύση μέντας έχει την ιδιότητα να λαμβάνεται χωρίς νερό , δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους άντρες να το λάβουν ανά πάσα στιγμή. Χάρη στη νέα τεχνολογία, το φάρμακο διαλύεται μέσα σε δευτερόλεπτα, αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με την υγρασία στη γλώσσα.