Το υπερβάλλον λίπος στους γοφούς και γλουτούς είναι ωφέλιμο για την υγεία, καθώς προστατεύει έναντι καρδιακών νόσων και προβλημάτων στο μεταβολισμό, αναφέρει βρετανική έρευνα. Το λίπος στους γοφούς συσσωρεύει βλαβερά λιπαρά οξέα και περιέχει αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες. Το περίσσιο λίπος στους γοφούς προτιμάται έναντι του λίπους στη μέση, που δεν προστατεύει, δήλωσε η ερευνητική ομάδα. Πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να εξετάσουν τρόπους αύξησης του λίπους στους γοφούς. Μελλοντικά οι γιατροί ενδεχομένως θα συνταγογραφούν τρόπους αναδιανομής του λίπους προς τους γοφούς, για την προστασία από καρδιαγγειακές και μεταβολικές νόσους όπως ο διαβήτης.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ύπαρξη πολύ μικρής ποσότητας λίπους στους γοφούς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα μεταβολισμού, όπως παρατηρείται στο σύνδρομο Cushing.
Η έρευνα δείχνει ότι το λίπος στους γλουτούς είναι πιο δύσκολο να μετατοπιστεί σε σχέση με το λίπος γύρω από τη μέση.
Ειδικοί δήλωσαν ότι αν και αυτό μπορεί ενδεχομένως να ακούγεται ανεπιθύμητο, στην πραγματικότητα είναι ωφέλιμο, γιατί όταν το λίπος διασπάται γρήγορα απελευθερώνει πολλές κυτοκίνες που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό.
Οι κυτοκίνες αυτές έχουν συσχετιστεί με καρδιαγγειακή νόσο, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη. Το λίπος στους γοφούς, το οποίο καίγεται με βραδύτερους ρυθμούς, παράγει επίσης περισσότερη ποσότητα της ορμόνης αδιπονεκτίνη που προστατεύει τις αρτηρίες και προάγει τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την καύση λίπους.
Το υπερβάλλον λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, ο σωματότυπος ‘μήλο’, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας. Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι το σχήμα είναι αυτό που παίζει ρόλο και η περιοχή που συσσωρεύεται το λίπος.
‘Το λίπος στους γοφούς και τους γλουτούς είναι καλό για εσάς αλλά το λίπος στην κοιλιά είναι βλαβερό’, δήλωσε ο ερευνητής.
Όπως δήλωσε, σε έναν ιδανικό κόσμο όσο περισσότερο λίπος θα υπήρχε στους γοφούς τόσο το καλύτερο θα ήταν-με την προϋπόθεση η κοιλιά να παραμένει αδύνατη. Δυστυχώς, δήλωσε δεν μπορούμε να έχουμε το πρώτο χωρίς το δεύτερο.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘International Journal of Obesity.’
Πηγές: ‘International Journal of Obesity.’