Η ιλαρά είναι μία ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος που προκαλείται από έναν ιό που απλώνεται σε όλο το σώμα, αλλά προσβάλλει κυρίως το δέρμα και το αναπνευστικό. Η περίοδος επώασης είναι 7 έως 14 ημέρες. Η ιλαρά είναι λιγότερο συχνή απ’ ό,τι ήταν παλιότερα. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό χάρη στα προγράμματα ανοσοποίησης που εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας συνεχίζουν τις προσπάθειες για απόλυτη εξάλειψη της ιλαράς, καθώς πρόκειται για την πιο σοβαρή από τις παιδικές μεταδοτικές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Η ιλαρά έχει υψηλό ποσοστό επιπλοκών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η πνευμονία και η εγκεφαλίτιδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Συνήθως, την 1η και 2η ημέρα, το παιδί παρουσιάζει πυρετό, καταρροή, κόκκινα μάτια, ξερόβηχα, πρησμένους αδένες και μερικές φορές διάρροια. Την 3η ημέρα, ο πυρετός υποχωρεί και εμφανίζονται μικρές λευκές κηλίδες στο εσωτερικό του στόματος. Την 4η έως 5η ημέρα, η θερμοκρασία ανεβαίνει και πάλι και εμφανίζεται εξάνθημα. Το εξάνθημα ξεκινά από το μέτωπο και πίσω από τα αυτιά, με τη μορφή μικρών (2-3 mm) αραιών κόκκινων κηλίδων που εξέχουν ελαφρά. Καθώς οι κηλίδες απλώνονται σταδιακά στο υπόλοιπο του κεφαλιού και στο σώμα, μεγαλώνουν και ενώνονται. Την 6η ημέρα το εξάνθημα αρχίζει να υποχωρεί γρήγορα και συνήθως την 7η ημέρα όλα τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει.
Μερικά παιδιά που έχουν ιλαρά παραπονούνται ότι το φως τα ενοχλεί στα μάτια. Αυτό το σύμπτωμα δεν είναι ανησυχητικό, αλλά θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνει μηνιγγίτιδα.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Τα βήματα για την πρόληψη της ιλαράς έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ζητήστε από τον παιδίατρο ή το τμήμα δημόσιου κέντρου υγείας της περιοχής σας να κάνει στο παιδί το εμβόλιο κατά της ιλαράς στην ηλικία των 15 μηνών. Επειδή ο αρχικός εμβολιασμός μπορεί να μην πιάσει, οι γιατροί συνιστούν τον επαναληπτικό εμβολιασμό του παιδιού όταν πάει στο σχολείο. Καλέστε τον παιδίατρο αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει ιλαρά. Αν υπάρχει τοπική επιδημία, ο γιατρός σας θα το γνωρίζει και θα μπορεί να κάνει τη διάγνωση με απλή περιγραφή των συμπτωμάτων.
Με την πρώτη ένδειξη οποιωνδήποτε επιπλοκών, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.
Ποια είναι η θεραπεία;
Κάντε το παιδί σας να νιώσει πιο άνετα και προστατέψτε το από πιθανές επιπλοκές, όπως κάποιο είδος εγκεφαλίτιδας. Δεδομένου ότι η ιλαρά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, είναι δύσκολο να μην μολυνθούν άλλα μέλη της οικογένειας που δεν είναι εμβολιασμένα.
Όσον αφορά στην ιατρική αντιμετώπιση, η πρόληψη μέσω εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας. Υπάρχει ένα συνδυασμένο εμβόλιο για την ιλαρά, τις μαγουλάδες και την ερυθρά. Ωστόσο, αν εσείς ή άλλα μέλη της οικογένειάς σας δεν έχετε εμβολιαστεί και έχετε εκτεθεί στη νόσο, ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των συμπτωμάτων χορηγώντας μία ένεση γ-αιμοσφαιρίνης. Επίσης, μπορεί να συστήσει αντιβιοτικά για επιπλοκές που έχουν προκληθεί από βακτήρια.
Στα περισσότερα παιδιά, η ιλαρά υποχωρεί σε 7 έως 10 ημέρες.
Είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι το παιδί, όταν έχει ιλαρά, πρέπει να παραμένει σε σκοτεινό δωμάτιο, γιατί το φως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια του. Αυτό όμως είναι λάθος. Το φως μπορεί να προκαλεί ερεθισμό στα μάτια του παιδιού με ιλαρά, αλλά δεν τα βλάπτει. Αν το παιδί σας παραπονεθεί ότι το ενοχλεί το φως, σκιάστε το δωμάτιό του.