Πιο ακριβές τεστ αίματος για τη διάγνωση της νόσου Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ (των «τρελών αγελάδων») στους ανθρώπους ανέπτυξαν βρετανοί επιστήμονες, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάγνωση και την παρακολούθηση της εξέλιξης της θανατηφόρας εγκεφαλικής ασθένειας. Τα πρώτα τεστ των βρετανών ερευνητών έδειξαν ότι η νέα μέθοδος εντόπισε σχεδόν τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις της νόσου (ποσοστό επιτυχίας 71,4%), σε ένα δείγμα όμως σχετικά μικρό (190 ατόμων), πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της αξιοπιστίας του.
Το τεστ αυτό, που θεωρείται 100.000 φορές ακριβέστερο σε σχέση με τις σημερινές διαγνωστικές μεθόδους, παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet” από ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Κόλιντζ και τον Γκράχαμ Τζάκσον του University College του Λονδίνου.
Η νόσος
Η νόσος Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ στους ανθρώπους εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία το 1996 και είναι μια παραλλαγή της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στις αγελέδες. Η ασθένεια, που πιστεύεται ότι πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους μέσω μολυσμένης τροφής, προκαλεί αλλοίωση της προσωπικότητας, απώλεια σωματικών λειτουργιών και τελικά θάνατο.
Εκτιμάται ότι πλήττει περίπου ένα άτομο ανά ένα εκατομμύριο ετησίως στον κόσμο, όμως οι πρωτεϊνες που την προκαλούν, μπορεί να «κρύβονται» αδρανείς σε ένα άνθρωπο μέχρι και 50 χρόνια, πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Στη διάρκεια αυτών των ετών, ο φορέας μπορεί να μολύνει κάποιον άλλο άνθρωπο, για παράδειγμα μέσω μετάγγισης αίματος ή μέσω μολυσμένων ιατρικών εργαλείων.
Έτσι, το να διαγνώσκουν οι ειδκοί την ασθένεια, γρήγορα και αξιόπιστα, από το αρχικό της κιόλας στάδιο είναι εξαιρετικά σημνατικό.