Οι πανάδες, αποτέλεσμα της απορρύθμισης παραγωγής της μελανίνης αυξάνουν και πληθαίνουν με την έκθεση στον ήλιο. Γι΄ αυτό και τις συναντούμε κυρίως σε περιοχές που εκτίθενται συχνότερα στην ακτινοβολία, στο πρόσωπο και τον λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια. Επίσης, οι πανάδες ενδέχεται να έχουν προκληθεί λόγω φωτοευαισθησίας, με τη χρήση φαρμάκων ή αρωμάτων, και υπάγονται στις δερματικές υπερχρωμίες. Τελικά οι πανάδες αποτελούν παρά απτή απόδειξη των καταστροφικών συνεπειών των ακτινών UV, στο μελανοκυτταρικό σύστημα.
Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές, οι πανάδες μπορούν – τις περισσότερες φορές – να θεραπευτούν με καλλυντικά προϊόντα, αρκεί να διαθέτει κανείς την υπομονή και τη μεθοδικότητα να τις πολεμήσει. Η θεραπεία θα πρέπει μάλιστα να συνοδεύεται από υψηλή προστασία από το ηλιακό φως. Τον βασικότερο ρόλο παίζουν τα λευκαντικά, χρήση των οποίων επιβάλλεται να κάνετε αφού συμβουλευτείτε ιατρό – δερματολόγο. Τόσο η επιλογή των κατάλληλων για την επιδερμίδα σας προϊόντων αποχρωματισμού, όσο και ο τρόπος χρήσης τους σε μεγάλες επιφάνειες ή ακόμη και σε ερεθισμένες επιδερμίδες ενέχει σοβαρούς κινδύνους.
Αν οι πανάδες σας έχουν εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα, υπάρχουν ακόμη πιο αποτελεσματικές λύσεις : χημικό peeling ή θεραπεία με laser. Ενδείκνυνται κρέμες και γαλακτώματα με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας (άνω του 30), ακόμη και στην πόλη.
Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο
Φορέστε πλατύγυρα καπέλα. Ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε και παρατηρείται διαταραχή των ορμονών, είναι αυξημένη η πιθανότητα εμφάνισης κηλίδων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε, πάντα για ορμονικούς λόγους, και στην περίπτωση που παίρνετε αντισυλληπτικά. Οδηγούν σε υπερέκκριση μελανίνης. Αποφεύγετε τα αρώματα και γενικότερα τα καλλυντικά που περιέχουν αλκοόλ, στην παραλία. Ήλιος και οινόπνευμα ίσον πανάδες. Στην περίπτωση που οι πανάδες ατονήσουν, δεν πρέπει να εφησυχάζετε. Αν δεν προστατευθείτε από τις πρώτες καλοκαιρινές μέρες, δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν.
Όχι στο σολάριουμ
Η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο – η οποία αναφέρεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – εκτιμά ότι το τεχνητό μαύρισμα εντάσσεται στην κορυφαία κατηγορία πρόκλησης καρκίνου, με υψηλή επικινδυνότητα, ανάλογη αυτής του τσιγάρου και της ηπατίτιδας Β. «Το σολάριουμ δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύεται, όπως ακριβώς συμβαίνει με το τσιγάρο και το αλκοόλ», τονίζει ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Κατσάμπας. «Πρόκειται για υπεριώδη ακτινοβολία, κυρίως Α, που λαμβάνεται συσσωρευμένα, μαζικά, και έρχεται να προστεθεί αθροιστικά σε αυτή του ήλιου. Εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με την ευκαιριακή ακτινοβολία που λαμβάνουν κάθε καλοκαίρι, σε μεγάλη δόση, οι άνθρωποι των γραφείων – τα «λευκά κολάρα», κατά την ιατρική ορολογία – και η οποία ενοχοποιείται για την εκδήλωση μελανώματος : της πιο σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος, που αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο».
Ο καθηγητής προσθέτει ότι σχετικά πρόσφατη έρευνα (μετά ανάλυση 20 επιστημονικών ερευνών) που έχει δει το φως της δημοσιότητας, καταλήγει στο συμπέρασμα ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος αυξάνει κατά 75% στα άτομα που ξεκινούν το τεχνητό μαύρισμα σε ηλικία κάτω των 30 ετών.
Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Τι είδους μηχανήματα χρησιμοποιούνται στους θαλάμους μαυρίσματος; Ποιος τα χειρίζεται; Υπάρχει δοσομέτρηση της ακτινοβολίας; Διενεργείται στοιχειώδης έλεγχος των μηχανημάτων από τεχνικούς;