Εξαιρετικής ποιότητας οι θάλασσες της Ελλάδας για κολύμβηση

Εξαιρετικής ποιότητας είναι τα νερά για κολύμβηση στην Ελλάδα, αναφέρει έκθεση της ειδικής γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ για το 2010. Συγκεκριμένα, από τα 2.155 σημεία που ελέγχθησαν το 2010, τα 2.149 αναφέρονται σε “παράκτια κολυμβητικά ύδατα”, από τα οποία τα 2.034 ταξινομούνται στην κλάση “εξαιρετικής ποιότητας” (ποσοστό 95% επί του συνόλου), 60 στην κλάση “καλής ποιότητας” και έξι στην κλάση “επαρκούς ποιότητας”. Τα υπόλοιπα έξι σημεία αφορούν τις λίμνες Βουλιαγμένης και Βεγορίτιδας, με τα νερά της πρώτης να αξιολογούνται ως “εξαιρετικής ποιότητας”, ενώ η δεύτερη, στα δύο σημεία ελέγχου, να κρίνεται “ακατάλληλη για κολύμβηση”. Σε 48 νέα σημεία, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, προβλέπεται συμμόρφωση με τις τιμές της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ.

Στην έκθεση του υπουργείου περιγράφεται, ότι “σταθερά από το 2001, το ποσοστό συμμόρφωσης με τις υποχρεωτικές τιμές της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ υπερβαίνει το 99%, και το αντίστοιχο ποσοστό συμμόρφωσης, με τις πιο αυστηρές ενδεικτικές, τιμές υπερβαίνει το 95%”.

Η εφαρμογή του προγράμματος παρακολούθησης των νερών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/7/ΕΚ “Σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης”, όπως αυτή εναρμονίστηκε στην ελληνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009. (ΦΕΚ 356Β/ 2009).

Ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ανδρέας Ανδρεαδάκης,επισήμανε ότι “παλαιότερα ο χαρακτηρισμός αναφερόταν μόνον στην καταλληλότητα των νερών. Σήμερα, με την νέα οδηγία, έχουμε μια πρόσθετη κατάταξη, που αναφέρεται στην ποιότητα των νερών, ως εξαιρετική, καλή ή επαρκής ποιότητα.”

Επίσης, προβλέπεται μέσα στο 2011, η κατάρτιση ενός μητρώου ταυτοτήτων ακτών κολύμβησης, όπου θα περιγράφονται τα χαρακτηριστικά κάθε ακτής, οι κίνδυνοι ρύπανσης που αντιμετωπίζει και αξιολόγηση των επιπτώσεων.

Δείτε επίσης