Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) φαίνεται ότι δεν ευθύνεται μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και για τους καρκίνους του στοματοφάρυγγα. Σε ένα σύνολο 600 ατόμων με καρκίνο των αμυγδαλών, που ελέγχθηκαν στη διάρκεια 37 ετών (1970-2007) στη Στοκχόλμη, παρατηρήθηκε ότι η εμφάνιση του ιού HPV στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα είχε σημαντικά αυξητική πορεία. Συγκεκριμένα στο διάστημα 1970-77 βρέθηκε με HPV το 23% ελεγχόμενων, στο 1980-89 το 29%, στο 1990-99 το 57% και στο διάστημα 2000-2007 το 79%.
«Φαίνεται ότι με την αλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς, αλλάζει και η τοπολογία του ιού. Ενώ δηλαδή πριν ο ιός ανιχνευόταν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα τελευταία 20 χρόνια ο ίδιος ιός HPV ανιχνεύεται στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα και μάλιστα το επιθετικό του στέλεχος 16. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι μόνον η σεξουαλική δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα ο στοματικός έρωτας, που δικαιολογεί την ύπαρξη του ιού στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, αφού σε έρευνα, που έγινε στην Αμερική σε φοιτητές, που δεν έκαναν στοματικό σεξ ανιχνεύτηκε ο ιός. Έτσι σκεφτόμαστε ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται και με τα φιλιά, κάτι που δεν έχει ακόμα αποδειχθεί», επισημαίνει η καθηγήτρια Ογκολογίας-Ιολογίας, και διευθύντρια του Τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, Τίνα Νταλιάνις.
Η Δρ Νταλιάνις, η οποία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή διάλεξή της στο συνέδριο με θέμα «Πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου-Τελευταίες εξελίξεις», εφιστά την προσοχή και συνιστά έλεγχο για καρκίνο στην περίπτωση που εμφανίζεται αμυγδαλίτιδα μόνο από τη μία πλευρά και επιμένει μετά από αντιβιοτική αγωγή.
Από το 1995 η Τίνα Νταλιάνις μαζί με μία συνάδελφό της χειρουργό ξεκίνησαν ελέγχους σε αμυγδαλές, που είχαν καρκίνο. Από τα δείγματα, που πήραν στο 40% ανιχνεύθηκε ο ιός HPV, ενώ στο 60% δεν ανιχνεύτηκε ο ιός. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εξεταζόμενοι δεν ήταν καπνιστές και δεν έκαναν χρήση αλκοόλ. Οι περισσότεροι όγκοι, στους οποίους ανιχνεύτηκε ό ιός φάνηκε να έχουν καλή πρόγνωση, δηλαδή δεν πέθαναν από τον καρκίνο. Εξάλλου σε μία άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, που έγινε από το 2008 μέχρι το 2010, εξετάστηκαν 500 κορίτσια από 16 έως 23 ετών για ΗPV στα γεννητικά όργανα και βρέθηκε ότι το 70% των κοριτσιών είχε θετικό ΗPV, το 60% είχε επιθετικά ογκογόνα στελέχη του ιού και το 35% ήταν θετικό στο στέλεχος 16.
«Αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι πολύ διαδεδομένος στη νεολαία και το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται. Στη Σουηδία ελάχιστοι εμβολιάστηκαν, διότι το εμβόλιο κοστίζει για τα κορίτσια κάτω των 17 ετών 180 ευρώ και δεν χορηγείται ακόμα δωρεάν. Είναι βασικό να εμβολιάζονται τα κορίτσια. Στην Ελλάδα, που το εμβόλιο είναι δωρεάν είναι ντροπή να μην εμβολιάζονται. Αφού είναι δύσκολο να αλλάξουν σεξουαλικές συνήθειες καλό είναι να εμβολιαστούν αγόρια και κορίτσια. Επίσης θα πρέπει να ξαναγίνει της μόδας το προφυλακτικό», κατέληξε η Δρ Νταλιάνις.