Και στα αγόρια το εμβόλιο για τον ιό HPV

Μια αμερικανική κυβερνητική επιτροπή για θέματα υγείας συνέστησε τον εμβολιασμό των αγοριών με το εμβόλιο για τον ιό HPV.  Ο ιός HPV αποτελεί τον κύριο «ένοχο» για κονδυλώματα και καρκίνους και στα δύο φύλα. Η Advisory Committee on Immunization Practice που κάνει συστάσεις στα Κέντρα για τον Ελεγχο των Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) έλαβε παμψηφεί την απόφαση να προτείνει τον εμβολιασμό των αγοριών ηλικίας 11 και 12 ετών. Σύμφωνα με την επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για τον Εμβολιασμό και τις Αναπνευστικές Νόσους των ΗΠΑ δρα Αν Σούσατ ο εμβολιασμός από τον ιό HPVτων αγοριών θα έχει άμεσο όφελος ενάντια στην εμφάνιση διαφορετικών καρκίνων και κονδυλωμάτων αλλά και έμμεσο όφελος αφού εκτιμάται ότι θα μειώσει την εξάπλωση του ιού από τους άνδρες στις γυναίκες.

«Τα ποσοστά εμβολιασμού των έφηβων κοριτσιών για τον HPV είναι μικρότερα από αυτά που θα έπρεπε» ανέφερε η δρ Σούσατ αποδίδοντας τη χαμηλή κάλυψη των κοριτσιών με το εμβόλιο σε σύγχυση των γονέων. Όπως σημείωσε η ειδικός, οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι ο εμβολιασμός από τον ιό HPV ενδείκνυται μόνο όταν ένα κορίτσι είναι σεξουαλικώς ενεργό. Αντιθέτως, εξήγησε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερο όταν χορηγείται πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.

Ο ιός HPV μολύνει το  50%-80%

Στις ΗΠΑ, το 49% των έφηβων κοριτσιών έχει λάβει έστω μια δόση του εμβολίου για τον HPV (το εμβόλιο χορηγείται συνολικά σε τρεις δόσεις), ενώ μόλις το 1/3 έχει λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η κάλυψη των κοριτσιών στη χώρα μας είναι ακόμη μικρότερη: στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο Πανελλήνιο Γυναικολογικό Συνέδριο έκαναν λόγο για εμβολιαστική κάλυψη που προσεγγίζει μόλις το 10% του εμβολιαστικού πληθυσμού της Ελλάδας

Σύμφωνα με τα CDC το 50%-80% ανδρών και γυναικών μολύνεται με τον HPV, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται συμπτώματα της μόλυνσης με τον ιό. Ο ιός HPV συνδέεται με πρόκληση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες αλλά και άλλων μορφών καρκίνου, όπως της κεφαλής και του τραχήλου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια για τον HPV. Ο εμβολιασμός έναντι του ιού έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας και παρέχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα εμβόλια για τον ιό HPV χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών.

Δείτε επίσης