Το επεξεργασμένο ρύζι ευνοεί τον διαβήτη τύπου 2

Όταν η κατανάλωση σε επεξεργασμένο ρύζι είναι μεγάλη, αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε εκείνες τις χώρες, ιδίως στην Ασία, όπου το ρύζι αποτελεί βασικό συστατικό της παραδοσιακής τροφής.  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τσι Σουν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Βritish Medical Journal, διευκρίνισαν ότι δεν αρκεί ο περιορισμός του ρυζιού για να αποφύγει κανείς τον διαβήτη τύπου 2, αλλά η διατροφή πρέπει να είναι προσεγμένη και να μην περιλαμβάνει πολλή ζάχαρη και λίπη.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τέσσερις ήδη δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα, οι οποίες είχαν γίνει στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία και αφορούσαν συνολικά 350.000 άτομα για χρονικό διάστημα τεσσάρων έως 22 ετών. Από αυτούς, πάνω από 13.000 άνθρωποι εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Η κινεζική και η ιαπωνική μελέτη έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν το περισσότερο ρύζι, είχαν κατά 55% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο ρύζι. Στην αμερικανική και αυστραλιανή έρευνα, όπου γενικότερα -όπως και στην Ευρώπη- η κατανάλωση ρυζιού από τον πληθυσμό είναι αρκετά μικρότερη, η αύξηση του κινδύνου ήταν κατά μέσο όρο 12%.

Στις ασιατικές χώρες οι άνθρωποι τρώνε τρεις έως τέσσερις μερίδες ρύζι τη μέρα, ενώ στις δυτικές χώρες μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα.

Επεξεργασμένο και ακατέργαστο ρύζι

Το επεξεργασμένο ρύζι είναι η κυριότερη μορφή ρυζιού που καταναλώνεται διεθνώς. Έχει υποστεί μηχανική επεξεργασία και αποφλοίωση και ό,τι απομένει, είναι κυρίως άμυλο. Το ακατέργαστο ρύζι, αντίθετα, διατηρεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο το φλοιό του, έχει περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνες, καθώς και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή περιέχει λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με το επεξεργασμένο ρύζι.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στη σχέση ρυζιού και διαβήτη τύπου 2, από τον οποίο πάσχουν περίπου 350 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο.

Ο διαβήτης τύπου 2  είναι μια πολύπλοκη πάθηση που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη διατροφή. Εμφανίζεται όταν αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επειδή η ινσουλίνη έχει χάσει την ικανότητά της να βάζει τη γλυκόζη μέσα στα κύτταρα. Επιβαρυντικό ρόλο παίζουν επίσης η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Δείτε επίσης