Χάπια και διαβήτης τύπου 2: Τι πρέπει να ξέρετε

Όταν έχετε διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα του σώματος σας αντιστέκονται στη δράση της ινσουλίνης, γι’ αυτό το πάγκρεας είναι αναγκασμένο να λειτουργεί εντονότερα για να παράγει περισσότερη ινσουλίνη (η κατάσταση αυτή ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη). Βαθμιαία, ίσως να μην μπορείτε να παράγετε επαρκή ποσότητα ινσουλίνης, και τότε χρειάζεστε χάπια για να ελέγξετε το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας (αποκαλείται και “ζάχαρο” του αίματος). Η απώλεια βάρους μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, οπότε θα καθυστερήσετε την ανάγκη για χάπια, αλλά είναι απίθανο να μην τα χρειαστείτε ποτέ.

Τα χάπια που παίρνω για τη γλυκόζη είναι το ίδιο με την ινσουλίνη;

Όχι. Η ινσουλίνη θα καταστρεφόταν κατά την πέψη πριν φτάσει στο αίμα σας, αν την παίρνατε σε μορφή χαπιών. Για το λόγο αυτό, αν χρειάζεστε ινσουλίνη, την παίρνετε με μορφή ένεσης.

Μπορούν τα χάπια να θεραπεύσουν το διαβήτη μου;

Όχι. Τα χάπια δεν θεραπεύουν το διαβήτη τύπου 2. Λειτουργούν, όμως, με διάφορους τρόπους για να διατηρήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης εντός των συνιστώμενων ορίων. Αυτό μπορεί να μοιάζει με θεραπεία, αλλά αν πάψετε να παίρνετε τα χάπια σας, η γλυκόζη θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται.

Μου φαίνεται ότι κάθε 6 μήνες, ο γιατρός μου χορηγεί κι άλλα χάπια μείωσης της γλυκόζης. Για ποιο λόγο;

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί προϊούσα πάθηση, πράγμα που σημαίνει ότι αλλάζει συνεχώς γιατί μειώνεται σταθερά η παραγωγή της ινσουλίνης. Η δόση και ο τύπος των χαπιών μπορεί να χρειάζεται να αλλάξουν για να ανταποκριθούν σε ό,τι συμβαίνει στον οργανισμό σας. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει τον αριθμό και τη δόση των χαπιών -ή της ινσουλίνης- που χρειάζεστε για να διατηρήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας εντός των συνιστώμενων ορίων, πράγμα που είναι πιθανό να συνεχίσει να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός χαπιών που θα χρειαστώ;

Όταν έχετε διαβήτη τύπου 2, έχετε και αντίσταση στην ινσουλίνη (που προκαλεί αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας). Σε συνδυασμό με υψηλή πίεση και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, έχετε αυξημένο πιθανό κίνδυνο για καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσο και καρδιακή προσβολή). Είναι λοιπόν πιθανό να χρειάζεστε διάφορα χάπια σε διάφορες χρονικές στιγμές για να αντιμετωπίσετε κάθε πλευρά του διαβήτη σας, γι’ αυτό και δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός χαπιών.

Μπορώ να ρυθμίσω μόνος μου τη δόση των χαπιών που μειώνουν τη γλυκόζη;

Αν γνωρίζετε πώς λειτουργούν τα χάπια σας, για πόσο χρονικό διάστημα και ποια είναι η μέγιστη δόση, είναι πιθανότερο να μπορείτε οι ίδιοι να ρυθμίσετε επιτυχώς τη δόση σας. Αυτό μπορεί να σας φανεί χρήσιμο, όταν αρρωσταίνετε ή αν αλλάζει συχνά η ρουτίνα σας. Οι τακτικές εξετάσεις γλυκόζης θα σας δείξουν αν οι ρυθμίσεις σας πέτυχαν το αποτέλεσμα που θέλατε. Πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό σας για τις αλλαγές που κάνετε.

Τι πρέπει να κάνω, αν ξεχάσω να πάρω ένα χάπι;

Αν το θυμηθείτε μέσα σε μια ώρα, πάρτε το χάπι. Αν το ξεχάσατε μέχρις ότου να πρέπει να πάρετε το επόμενο χάπι, πάρτε τη συνήθη δόση σας και όχι διπλή δόση. Αν ξεχνάτε πού και πού ένα χάπι, είναι απίθανο να προκληθεί ζημιά. Αν, όμως, το ξεχνάτε διαρκώς, ίσως χρειάζεται να βρείτε τρόπους να το θυμίζετε στον εαυτό σας.

Χρειάζομαι τρία διαφορετικά είδη χαπιών. Πώς να θυμάμαι να τα παίρνω όλα;

Μετρήστε τα χάπια σας στην αρχή κάθε ημέρας και ελέγξτε ότι τα πήρατε όλα στο τέλος της ημέρας. Μπορείτε, εξάλλου, να βάλετε τα χάπια σας σε εμφανές σημείο, για παράδειγμα δίπλα στο βραστήρα του νερού ή στο κομοδίνο. Μπορείτε να βάλετε το ξυπνητήρι να χτυπήσει την ώρα που πρέπει να πάρετε το χάπι σας ή να ζητήσετε από κάποιον να σας τηλεφωνεί. Αν λείπετε τακτικά από το σπίτι τις ώρες που πρέπει να παίρνετε τα χάπια σας, μπορείτε να έχετε ορισμένα χάπια στην τσέπη ή στην τσάντα σας.

Δείτε επίσης