Σεξουαλικές δυσλειτουργίες προκαλεί ο διαβήτης τύπου 2

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2, ανεξαρτήτως φύλου, σύμφωνα με στοιχεία από μελέτη της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, που παρουσιάστηκε στο 26ο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας.

Επίσης η συνύπαρξη καρδιαγγειακής νόσου σε άντρες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αυξάνει κατά 11 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για αθηροσκλήρωση, η οποία επηρεάζει τα μικρά αγγεία του αίματος συμπεριλαμβανομένων και των αγγείων των γεννητικών οργάνων, και, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η σεξουαλική δυσλειτουργία αποτελεί στις μέρες μας νόσο αγγειακής αιτιολογίας της οποίας η συχνότητα είναι αυξημένη σε ασθενείς με προδιαθεσικούς παράγοντες καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στοιχεία μελέτης της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, σε δείγμα 220 ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2  (127 γυναίκες και 93 άντρες) μέσης ηλικίας 65,9±10,9 ετών, έδειξαν ότι το 80,6% των αντρών και το 89,8% των γυναικών παρουσίαζε δυσλειτουργία.

Όσον αναφορά τους άντρες που παρουσίασαν στυτική δυσλειτουργία το 49% εμφάνιζαν σοβαρή, το 16% μέτρια και το 35% ήπια.

Στη μελέτη επισημαίνεται πως οι μισοί άντρες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που εμφανίζουν δυσλειτουργία παρουσιάζουν σοβαρού βαθμού βλάβη, σε αντίθεση με ότι παρατηρείται σε άλλες παθήσεις οι οποίες αποτελούν καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπου η δυσλειτουργία εμφανίζεται σε ήπιο βαθμό.

Δείτε επίσης