Κακός ύπνος ίσον κακή ποιότητα σπέρματος

kakos ypnos spermaΗ ποιότητα του σπέρματος μειώνεται ασταμάτητα τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που αποδίδεται σε επιβλαβές συνήθειες του τρόπου ζωής (λ.χ. στο κάπνισμα, την κακή διατροφή, αλλά και τα πολύ στενά εσώρουχα και παντελόνια) και στην αυξανόμενη έκθεση σε χημικά είτε στο σπίτι είτε στους χώρους εργασίας. Η νέα μελέτη, όμως, η οποία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, υποδηλώνει ότι και η έλλειψη ύπνου είναι παράγοντας που συμβάλλει στην κακή ποιότητα του σπέρματος.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η έλλειψη ύπνου μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος των νέων ανδρών. Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι άνδρες «παλεύουν» για να κοιμηθούν το βράδυ, έχουν κατά 25% λιγότερα σπερματοζωάρια, καθώς και μικρότερους όρχεις. Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην ανδρική γονιμότητα, αν και οι επιπτώσεις άλλες παραμέτρους της υγείας είναι καλά μελετημένες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE), εξέτασαν σχεδόν 1.000 νεαρούς, οι οποίοι άρχιζαν το στρατιωτικό τους. Όλοι τους έδωσαν δείγματα σπέρματος και απάντησαν σε αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις συνήθειες και την ποιότητα του ύπνου τους.

Ύπνος, σπέρμα και όρχεις

Όσοι από αυτούς συνήθιζαν να μπαίνουν πολύ αργά για ύπνο, ξυπνούσαν συχνά μέσα στη νύχτα ή στριφογύριζαν επί ώρα στο κρεβάτι τους πριν αποκοιμηθούν, είχαν κατά 25% λιγότερα σπερματοζωάρια σε σύγκριση με όσους είχαν άμεσο και ήσυχο ύπνο. Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι οι όρχεις των εθελοντών με τον ανήσυχο ή/και δύσκολο ύπνο ήταν μικρότεροι απ’ ό,τι των υπολοίπων. Οι παρατηρούμενες συσχετίσεις παρέμειναν ισχυρές ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο.

Αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως μπορεί ο κακός ύπνος να αποδυναμώσει το σπέρμα, μία θεωρία είναι πως οι άνδρες που κοιμούνται αργά έχουν αυξημένες πιθανότητες να υιοθετούν και άλλες συνήθειες που βλάπτουν το σπέρμα, όπως το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή με την συνακόλουθη παχυσαρκία.

Μία άλλη θεωρία είναι πως ο κακός ύπνος επηρεάζει την τεστοστερόνη – την ορμόνης του ανδρικού φύλου, η οποία έχει βρεθεί πως ελαττώνεται όταν εμποδίζονται οι άντρες να κοιμηθούν.

Δείτε επίσης