Το τυρί προστατεύει από την τερηδόνα

tyriΠροστασία από την τερηδόνα φαίνεται ότι προσφέρει το τυρί, σύμφωνα με δημοσίευση Aμερικανών ερευνητών στο επιστημονικό περιοδικό «General Dentistry».

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί της Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών η κατανάλωση τυριού κάνει το περιβάλλον του στόματος πιο αλκαλικό, εξουδετερώνοντας τα οξέα που παράγονται από τους μικροοργανισμούς της οδοντικής πλάκας και οδηγούν στη φθορά των δοντιών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα του pH του στόματος, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος διάβρωσης τους.

Τυρί, σάλιο και pH

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές μοίρασαν 68 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών σε τρεις ομάδες: από τα μέλη της πρώτης ομάδας ζητήθηκε να καταναλώνουν καθημερινά μια μερίδα τυριού τσένταρ, από τα μέλη της δεύτερης ζητήθηκε να καταναλώνουν ένα γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και από της τρίτης ζητήθηκε να πίνουν ένα ποτήρι γάλα μετά από το ξέπλυμα του στόματός τους.

Οι ειδικοί μέτρησαν τα επίπεδα του pH των εθελοντών πριν την κάθε δοκιμασία καθώς και 10, 20 και 30 λεπτά αργότερα. Είδαν λοιπόν, ότι όσοι έτρωγαν γιαούρτι και έπιναν γάλα δεν εμφάνιζαν καμία μεταβολή στα επίπεδα του pH του στόματος σε καμία από τις μετρήσεις. Όσοι όμως έτρωγαν τυρί εμφάνιζαν ταχεία άνοδο των επιπέδων του pH του στόματος.

Το μυστικό πίσω από την ξαφνική άνοδο του pΗ μετά την κατανάλωση τυριού, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι το τυρί αυξάνει την παραγωγή σάλιου στην προσπάθεια του οργανισμού να επιτύχει την ισορροπία του pH στη στοματική κοιλότητα.

Επιπλέον, το τυρί πιστεύεται ότι απελευθερώνει ουσίες που δημιουργούν έναν προστατευτικό «μανδύα» γύρω από τα δόντια ο οποίος προστατεύει την αδαμαντίνη από την επίθεση οξέων και την τερηδόνα.

Δείτε επίσης