Η κατάθλιψη του παιδιού μπορεί να ξεκινήσει από την εγκυμοσύνη

egymosynh katathlipshΠροηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι απίθανο ένα μικρό παιδί να έχει κατάθλιψη, αλλά έως τώρα δεν ήταν γνωστό πότε μπορεί να αρχίζει η διαδικασία αυτή και για ποια αιτία.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry βρήκε ότι οι έγκυες γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να τη μεταδώσουν στα μωρά τους πριν ακόμα γεννηθούν. Αυτό σημαίνει ότι η κατάθλιψη στο παιδί μπορεί να έχει ξεκινήσει όταν η γυναίκα ήταν ακόμα στην εγκυμοσύνη

Η μητέρα μπορεί να μεταδώσει την κατάθλιψη

Όπως αποκαλύπτει η μελέτη, η μετάδοση της κατάθλιψης από της μητέρα στο έμβρυο οφείλεται σε αλλαγές που συμβαίνουν στην αμυγδαλή του εγκεφάλου η οποία υπεύθυνη για τον έλεγχο των συναισθημάτων και του στρες, και η οποία σχετίζεται με τις αγχώδεις διαταραχές.

Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ζήτησαν από 157 μέλλουσες μητέρες στην 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αξιολόγησης της ψυχικής τους διάθεσης. Μέσα σε δύο εβδομάδες από τη γέννησή τους, τα μωρά τους υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για να ελεγχθεί η δομή του.

Όπως έδειξαν οι μαγνητικές τομογραφίες, το επίπεδο της κατάθλιψης της μητέρας δεν επηρέαζε τον όγκο του εγκεφάλου των μωρών αλλά τα βρέφη των μητέρων με την εντονότερη κατάθλιψη είχαν μειωμένη «δομική συνδεσιμότητα» στο δεξιό τμήμα της αμυγδαλής.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η μη φυσιολογική λειτουργία της αμυγδαλής της μητέρας μεταδίδεται στο έμβρυο που κυοφορεί.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ιστορικό μητρικής κατάθλιψης μπορεί να καταστήσει τα παιδιά επιρρεπή στα ψυχικά προβλήματα.

Αντιμετώπιση πριν γεννηθεί το μωρό

Η μελέτη αυτή ενισχύει την άποψη ότι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης της μητέρας πρέπει να αρχίζει από την εγκυμοσύνη και όχι μετά τη γέννηση των βρεφών.

«Η γνώση ότι η κατάθλιψη της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού είναι πολύ ανησυχητική», ανέφερε δρ Τζων Κρύσταλ, καθηγητής Ψυχιατρικής & Νευροβιολογίας και επικεφαλής του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Γέιλ.

«Ο κίνδυνος αυτός ίσως μπορεί να ελαττωθεί με συστηματική αξιολόγηση των εγκύων για κατάθλιψη και έναρξη αποτελεσματικής θεραπείας κατά την εγκυμοσύνη», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών που πάσχουν από κατάθλιψη βρίσκεται σε άνοδο. Αμερικανικές διαπιστώσεις που ανακοινώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2013 αναφέρουν ότι μικρά παιδιά ηλικίας πέντε ετών δείχνουν σημάδια κατάθλιψης.

Δείτε επίσης